Υλικά

  • ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
  • 1½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • ½ κουταλιά της σούπας μαχλέπι, κοπανισμένο σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας μαστίχα, κοπανισμένη σκόνη
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό
  • 5 αυγά
  • ¾ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο
  • λίγο αμύγδαλα φιλέ
  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό, κοσκινισμένο
  • 3 κοφτές κουταλιές της σούπας μαγιά ξερή
  • 2 συσκευασίες μαγιά νωπή

sidagi.gr


Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά (νωπή και σκόνη), το νερό και 2½ κουταλιές της σούπας αλεύρι και δημιουργούμε ένα χυλό. Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα και να γίνει προζύμι.

Εν τω μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι.

Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ. Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου, ώσπου το μείγμα να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.

Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα, και από επάνω και κάτω, με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.

Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδα και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Τα αφήνουμε έτσι για 60 λεπτά.

Αφού περάσει η μία ώρα αλείφουμε με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα ή σουσάμι και ψήνω στην κάτω θέση του φούρνου ή σε πρόγραμμα πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς, για 40-45 λεπτά την κάθε φορά.