Ένα από τα πιο αγαπημένα και εύκολα στην παρασκευή τους συνοδευτικά, το ρύζι αποτελεί δημοφιλή επιλογή για ολόκληρο τον κόσμο, ενώ πολλοί είναι οι λαοί που το τρώνε σε καθημερινή βάση. Αν και καταναλώνεται πιο συχνά στην Ασία, το ρύζι είναι βασικό σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Όταν αγοράζετε μια συσκευασία ρυζιού, λοιπόν, μπορεί να παρατηρήσετε ότι πολλές περιλαμβάνουν οδηγίες για να πλύνετε το ρύζι σας πριν το μαγειρέψετε. Και μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα περιττό βήμα, αλλά υπάρχουν μερικοί λόγοι για να ξεπλένετε το ρύζι σας πριν το μαγειρέψετε.

Ρύζι κάτω από τη βρύση

Γιατί πρέπει να πλένετε το ρύζι πάντα πριν το μαγειρέψετε

Ο κύριος λόγος που πρέπει να πλένετε το ρύζι σας είναι ο ίδιος λόγος που πρέπει να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε, εξηγεί το Martha Stewart. Το ρύζι συνήθως πρέπει να ταξιδέψει πολύ για να φτάσει στο σημείο πώλησή του και πιθανότατα θα μαζέψει σκόνη, ζωύφια, χημικές ουσίες και βρωμιά κατά τη διαδρομή.

Το ξέπλυμα στο νερό διασφαλίζει ότι το ρύζι σας είναι καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση. Το ξέβγαλμα του ρυζιού σας βελτιώνει, επίσης, την υφή του, σύμφωνα με ειδικούς της μαγειρικής και τους λάτρεις του φαγητού, ενώ το νερό θα ξεπλύνει το υπερβολικό άμυλο στους πυρήνες του ρυζιού που μπορεί να κάνει το ρύζι σας κολλώδες μετά το μαγείρεμα. Επίσης, αν ξεπλύνετε το ρύζι σας θα του δώσετε μια ελαφριά, αφράτη υφή.

Ρύζι

Πόσο υγιεινό είναι το ρύζι;

Οι λάτρεις μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να πουν ότι αυτό το σιτάρι δεν είναι καλό για εσάς, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με το Medical News Today, ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι έχει περίπου 260 θερμίδες, πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης και λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπος. Στο λευκό ρύζι συχνά αφαιρείται το πίτουρο και το φύτρο κατά την επεξεργασία, πράγμα που σημαίνει ότι έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα είδη ρυζιού που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Στο καστανό ρύζι, για παράδειγμα, δεν έχει αφαιρεθεί το πίτουρο και το φύτρο του, κάτι που του δίνει μερικά περισσότερα οφέλη, όπως περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα από το λευκό ρύζι.

Ρύζι

Αν και το ρύζι είναι κάπως υψηλό σε θερμίδες επειδή είναι υδατάνθρακας, το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες για να επιβιώσει. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα μας. Θα πρέπει να αποτελούν το 45 έως 65% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας. Οι υδατάνθρακες βρίσκονται φυσικά σε δημητριακά όπως το ρύζι, καθώς και στα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, τους σπόρους και τα όσπρια.