Τα κρεμμύδια αποτελούν βασικό συστατικό σε αρκετά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Ωστόσο, για τους περισσότερους, υπάρχει ένα βασικό «πρόβλημα» κατά την προετοιμασία τους για την προσθήκη στο φαγητό. Προκαλούν δάκρυα!

Για όσους δεν το γνωρίζατε, τα κρεμμύδια σας κάνουν να κλαίτε επειδή περιέχουν σουλφοξείδια που προκαλούν φυσικά ερεθισμό στα μάτια, οδηγώντας έτσι σε δάκρυα.

Επειδή κανείς δεν θέλει να… κλαίει όση ώρα προετοιμάζει το φαγητό, το tastingtable.com έχει το καλύτερο κόλπο για να αποφύγετε τα… κλάματα, κόβοντας το κρεμμύδι.

Να βάζετε ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα σας ενώ κόβετε το κρεμμύδι. Μασώντας το ψωμί, επιτρέπετε στη χημική ουσία να εισέλθει από το στόμα σας και όχι από τα μάτια ή ακόμα και τη μύτη σας. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, θα έχετε τη γεύση του κρεμμυδιού στο στόμα σας, αλλά θα έχετε επιτύχει ακριβώς αυτό που επιδιώκετε: Όχι, πια, δάκρυα.

Άλλοι τρόποι για να αποφύγετε τα δάκρυα που προκαλούνται από το κρεμμύδι

Κρεμμύδια

Αν ανησυχείτε ότι η μέθοδος του ψωμιού δεν θα λειτουργήσει, υπάρχουν και κάποια ακόμα κόλπα που μπορείτε να έχετε κατά νου.

Πρώτα απ’ όλα, μια πρακτική συμβουλή: χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνετε ούτως ή άλλως, καθώς τα όχι και τόσο κοφτερά μαχαίρια μπορεί να είναι επικίνδυνα, αλλά ένα κοφτερό μαχαίρι μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στο πρόβλημα του κλάματος με το κρεμμύδι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα κοφτερό μαχαίρι θα βλάψει τη σάρκα του κρεμμυδιού λιγότερο από ένα όχι και τόσο κοφτερό μαχαίρι, το οποίο απελευθερώνει λιγότερο από το αέριο που σας κάνει να κλαίτε.

Στη συνέχεια, βάλτε το κρεμμύδι στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν αρχίσετε να το ψιλοκόβετε -οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις χημικές αντιδράσεις, γεγονός που θα καθυστερήσει την απελευθέρωση του αερίου από το κρεμμύδι.

Μια άλλη μέθοδος είναι να κόψετε το κρεμμύδι κάτω από τον απορροφητήρα της κουζίνας ή κοντά σε έναν ανεμιστήρα, ο οποίος θα παρασύρει τα σουλφοξείδια που προκαλούν δάκρυα μακριά από τα μάτια σας.