Η παρμεζάνα, ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά τυριά που βρίσκονται στα περισσότερα ψυγεία, διαθέτει ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει από πολλά άλλα -την ικανότητα να αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το μπλοκ παρμεζάνας σας φαίνεται να διαρκεί για πάντα, αυτό οφείλεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά και τη δεξιοτεχνία του.

Η παρμεζάνα είναι ένα σκληρό, παλαιωμένο τυρί που δημιουργείται μέσω μιας σχολαστικής διαδικασίας, συνήθως παλαιώνεται για 12 μήνες ή περισσότερο, και μερικές φορές ακόμη και για 36 μήνες.

Αυτή η διαδικασία παλαίωσης, σύμφωνα με το tastingtable.com, έχει ως αποτέλεσμα ένα τυρί με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εντυπωσιακή διάρκεια ζωής του. Με λιγότερη διαθέσιμη υγρασία για να αναπτυχθούν τα βακτήρια και η μούχλα, η παρμεζάνα παραμένει ανθεκτική στη φθορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλα, πιο μαλακά τυριά.

παρμεζάνα

Η περιεκτικότητα σε αλάτι στην παρμεζάνα παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην παράταση της διάρκειας ζωής της. Το αλάτι δρα ως συντηρητικό αναστέλλοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοίωση. Ο συνδυασμός χαμηλής υγρασίας και υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι καθιστά το τυρί παρμεζάνα έναν τρομερό αντίπαλο κατά της μούχλας, επιτρέποντάς του να παραμείνει φρέσκο και γευστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα κλειστό μπλοκ παρμεζάνας μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για έξι έως οκτώ μήνες ή και περισσότερο, όταν φυλάσσεται σε ιδανικές συνθήκες, όπως ένα δροσερό και ξηρό μέρος ή το ψυγείο.

Αφού ανοιχτεί, ένα μπλοκ παρμεζάνας μπορεί να διατηρηθεί από δύο έως τέσσερις μήνες ή και περισσότερο, εφόσον αποθηκεύεται σωστά. Τυλίγοντάς το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και αποθηκεύοντάς το σε αεροστεγές δοχείο θα βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητάς του.

Τα σημάδια που μαρτυρούν την αλλοίωση της παρμεζάνας

Παρμεζάνα σε ψυγείο

Η τριμμένη παρμεζάνα, είτε αγοράζεται στο κατάστημα είτε τρίβεται στο σπίτι, έχει ελαφρώς μικρότερη διάρκεια ζωής λόγω της αυξημένης έκθεσης της επιφάνειας. Ένα κλειστό δοχείο με τριμμένη παρμεζάνα μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο έως τέσσερις μήνες, ενώ ένα ανοιχτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, εάν είναι καλά σφραγισμένο και διατηρείται στο ψυγείο.

Ενώ η παρμεζάνα έχει σοβαρή αντοχή, είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για σημάδια αλλοίωσης. Αν η παρμεζάνα σας παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, ίσως ήρθε η ώρα να την πετάξετε.

Ένα πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι η ορατή ανάπτυξη μούχλας που εκτείνεται πέρα από τον καθαρισμό της επιφάνειας. Οι ενοχλητικές οσμές, όπως μια ξινή ή ταγγισμένη μυρωδιά, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν χαλασμένη παρμεζάνα. Οι αλλαγές στην υφή, όπως η υπερβολική ξηρότητα ή η ανάπτυξη μιας λιπαρής μεμβράνης, είναι ένα άλλο σημάδι ότι το τυρί σας έχει χαλάσει.