Υλικά

  • 1 1/2 φλ. τσαγιού βρώμη
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι αμυγδάλου
  • 2/3 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 3 φλ. τσαγιού φράουλες ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. τσαγιού σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ. σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Προσθέστε τη βρώμη, το αλεύρι αμυγδάλου, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο αμύγδαλου σε ένα μπολ. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να δουλέψετε το βούτυρο στο αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βρώμη μέχρι να ενωθούν καλά και να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.  
  3. Πιέστε τα 2/3 του μείγματος ψίχας-κρούστας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε την βάση για 15 λεπτά, βγάλτε από το φούρνο και αφήστε στην άκρη.
  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ή τηγάνι ανακατέψτε τις φράουλες, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήστε τις φράουλες να βράσουν για 10- 12 λεπτά.
  5. Όταν οι φράουλες πάρουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, αποσύρετε από τη φωτιά. Χτυπήστε μαζί το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ για να γίνει πολτός και μετά ρίξτε αυτό το μείγμα στις φράουλες. Ανακατέψτε μέχρι να πήξουν οι φράουλες σε σύσταση σαν μαρμελάδα.
  6. Ρίξτε τη μαρμελάδα φράουλα πάνω από την ψημένη βάση βρώμης και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να την απλώσετε ομοιόμορφα. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη βρώμη πάνω από τη μαρμελάδα και ψήστε για 25-30 λεπτά μέχρι η μαρμελάδα να ροδίσει γύρω από τις άκρες.
  7. Αφήστε τις μπάρες να κρυώσουν εντελώς, κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια και απολαύστε.