Σακχαρώδες και πολύ επικίνδυνο. Το νταλγκόνα είναι ένα γλυκό της Νότιας Κορέας (παρόμοιο με ένα μπισκότο στο σχήμα και με καραμέλα στα συστατικά) που έγινε διάσημο χάρη στο «Squid Game» (το παιχνίδι του καλαμαριού), την «διεστραμμένη» τηλεοπτική σειρά του Netflix, για την οποία όλοι μιλούν.

Στη σειρά, που έχει κατακτήσει το παγκόσμιο κοινό παρά τις ανατριχιαστικές και αρκετά βίαιες σκηνές της, εκατοντάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες συναγωνίζονται σε διαστρεβλωμένα παιχνίδια (γνωστά στην Νότια Κορέα) που θυμίζουν την παιδική ηλικία, με την ελπίδα να κερδίσουν το τελικό έπαθλο των 45,6 δισεκατομμυρίων γουόν (ίσο με περίπου 33,4 εκατομμύρια ευρώ).

Οι αγώνες είναι προφανώς απλοί και ακίνδυνοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι θανατηφόροι για τον ηττημένο. ‘Ενας θα είναι ο νικητής, ο μοναδικός επιζών που θα κερδίσει και το ποσό, αρκεί να περάσει απ’ όλες τις δοκιμασίες αλώβητος.

Τι είναι το νταλγκόνα

Μεταξύ των δοκιμασιών που πρέπει να ξεπεραστούν στη σειρά υπάρχει και μία με το νταλγκόνα, το λεπτό και εύθραυστο γλυκό μπισκότο, που είναι κατασκευασμένο από καραμέλα. Η πρόκληση μεταξύ παιδιών της Νότιας Κορέας μπροστά στο σχολείο, όπου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν συχνά πάγκοι που τα πουλούσαν, είναι να μπορέσουν να «κόψουν» το νταλγκόνα – χωρίς να θρυμματιστεί – σε διάφορα περιγράμματα, του κύκλου, του αστεριού, του τριγώνου, της ομπρέλας.

Το γλυκό είναι πολύ εύθραυστο και χρειάζεται πολύ λίγο για να καταρρεύσει. Τώρα τα ίδια στοιχεία έχουν συμπεριληφθεί στο «Squid Game», με θανατηφόρες συνέπειες για όσους κάνουν λάθη.

Το μπισκότο τώρα έχει γίνει viral στο Tik Tok, με τους χρήστες να ανεβάζουν την δική τους απόπειρα να το φτιάξουν. Βέβαια, στην περίπτωση των χρηστών του Tik Tok η ζωή τους δεν παίζεται κορόνα γράμματα.

Πώς φτιάχνεται

Πώς φτιάχνεται τώρα το νταλγκόνα. Αρκούν δύο υλικά. Ζάχαρη και μαγειρική σόδα και η διαδικασία παρασκευής του είναι πολύ απλή. Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά για να μην καεί, μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να καραμελώνει.

Προσθέτουμε μία πρέζα μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε αμέσως.

Μόλις ομοιογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει κολλώδες, το μεταφέρουμε αμέσως σε ένα φύλλο λαδόκολλας.

Απλώνουμε το μείγμα ώστε να γίνει το μπισκότο λεπτό, και με ένα κουπ πατ του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το μπισκότο μας είναι έτοιμο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.