Υλικά

  • 3/4 κούπες ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικός
  • 1 κουταλιά σούπας ιταλικά μυρωδικά
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 γαλοπούλα ολόκληρη ή κοτόπουλο
  • Αλάτι



Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το βασιλικό, τα ιταλικά μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο μέσα-έξω. Στη συνέχεια προσπαθούμε να χαλαρώσουμε την πέτσα από το κρέας (στήθος) και το κάνουμε προσεκτικά σε όλη τη γαλοπούλα (ή κοτόπουλο) προσέχοντας να μη σκιστεί η πέτσα. Με τα χέρια μας τοποθετούμε το μείγμα αρωματικών και μπαχαρικών κάτω από την πέτσα στο στήθος, τα μπούτια. Το υπόλοιπο μείγμα μυρωδικών το επικαλύπτουμε στο εξωτερικό του πουλερικού και αλείφουμε καλά. Τέλος, βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί προσθέτοντας 1/2 εκατοστό νερού στο ταψάκι. Ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά στους 250 βαθμούς Κελσίου για να έχουμε μία υπέροχη καφέ τραγανή κρούστα και έπειτα κατεβάζουμε θερμοκρασία στους 175 και ψήνουμε μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 82 βαθμούς. Δε μας νοιάζει η ώρα αλλά η θερμοκρασία. Θα χρειαστεί περίπου 2 με 2 1/2 ώρες.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr