Υλικά

  • 1 μέτρια πατάτα βρασμένη και λιωμένη
  • 1 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γραμ. φρέσκια μαγιά ή ένα σακουλάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • 1 κ. σ. λάδι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ (εκτός από τις γαρνιτούρες).
  2. Με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι, ανακατέψτε μέχρι να γίνουν όλα μια ομοιόμορφη μάζα.
  3. Τοποθετήστε το μείγμα στον κάδο του μίξερ (ή αν δεν έχετε, με τα χέρια) και ζυμώστε για 5-7 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και απαλή.
  4. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο δοχείο και σκεπάστε τη. Αφήστε τη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (1 ή 2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου).
  5. Μοιράστε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Σχηματίστε μπαλίτσες και στη συνέχεια πιέστε τες ώστε να γίνουν σαν δίσκοι. Καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε 20-30 λεπτά να ξεκουραστούν.
  6. Σε μια κατσαρόλα ή φριτέζα βάλτε λάδι να κάψει. Αλευρώστε τα χέρια σας ή και την επιφάνεια που θα δουλέψετε.
  7. Πάρτε τους δίσκους ζύμης και ανοίξτε τους με τα χέρια σας ή πλάστη, περίπου 20 εκατοστά σε διάμετρο.
  8. Στη μέση κάντε μια μικρή σχισμή με το δάκτυλο. Αυτή θα βοηθήσει ώστε στο τηγάνισμα να μη φουσκώσει το λάνγκος στη μέση και δεν ψηθεί καλά.
  9. Τηγανίστε για 2 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρει ένα απαλό χρυσό χρώμα.
  10. Τοποθετήστε τα τηγανισμένα λάνγκος σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι. Γαρνίρετε με κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας, σκόρδο και τυρί και σερβίρετε.