Υλικά

  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 70 ml κρύα βότκα ή ξύδι
  • 80 ml κρύο νερό
  • 280 γραμμάρια καλής ποιότητας ανάλατο βούτυρο, κατευθείαν από το ψυγείο
  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το βούτυρο στη ζυγαριά, το ζυγίζετε και κόβετε 100 γρ, τα οποία αφήνετε στο ψυγείο. Από την υπόλοιπη ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε τώρα, χωρίζετε το βούτυρο σε κομμάτια.
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι σε έναν κάδο και προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε πρόχειρα με ένα πιρούνι.
  3. Ρίχνετε το βούτυρο που έχετε αφήσει έξω και με τα χέρια δουλεύετε το μείγμα, σχηματίζοντας χοντρά ψίχουλα.
  4. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια σακούλα τροφίμων που κλείνει καλά (polybag), προσθέστε το κρύο βούτυρο (100γρ.) κατευθείαν από το ψυγείο, αφαιρέστε τον αέρα και σφραγίστε την.
  5. Με τον πλάστη ρολάρετε πάνω στη σακούλα δημιουργώντας ένα ενιαίο μείγμα από χοντρά ψίχουλα βουτύρου.
  6. Αφήνετε τη σακούλα με το μείγμα στην κατάψυξη για 10 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά τα ψίχουλα. Όση ώρα περιμένετε να βγάλετε το μείγμα από την κατάψυξη, αφήνετε στο ψυγείο ένα μεγάλο, καθαρό μπολ.
  7. Βγάζετε το μπολ και ρίχνετε μέσα τη ζύμη που μόλις πάγωσε. Προσθέστε τα 50ml από την κρύα βότκα, καθώς και τα 50ml από το κρύο νερό. Δουλεύετε όλη τη ζύμη με τα χέρια, να ομογενοποιηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια σπάτουλα αν προτιμάμε.
  8. Ρίχνετε στο μείγμα την υπόλοιπη βότκα και το νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
  9. Μεταφέρετε τη ζύμη πίσω στο polybag, κλείνετε καλά αφαιρώντας τον αέρα και δουλεύετε με τα χέρια το ζυμάρι, μέχρι να γίνει ελαστικό κι ενιαίο.
  10. Αν θέλετε να φτιάξετε μια μεγάλη τάρτα, στρώνετε τη ζύμη σε ταρτιέρα και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 νύχτα.
  11. Εναλλακτικά, αν σκοπεύετε να φτιάξετε μικρά ταρτάκια, μεταφέρετε τη ζύμη στις φόρμες κι επίσης τις αφήνετε στο ψυγείο, να σφίξει και να στεγνώσει η ζύμη.
  12. Προθερμαίνετε το φούρνο, βγάζετε τις τάρτες από το ψυγείο και τις ψήετε στους 190 βαθμούς  για περίπου 15 λεπτά  ή μέχρι να ροδίσουν.