Υλικά

  • 3/4 κούπες ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικός
  • 1κουταλιά σούπας ιταλικά μυρωδικά
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 γαλοπούλα ολόκληρη ή κοτόπουλο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το βασιλικό, τα ιταλικά μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 2
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο μέσα-έξω.
Βήμα 3
Στη συνέχεια προσπαθούμε να χαλαρώσουμε την πέτσα από το κρέας (στήθος) και το κάνουμε προσεκτικά σε όλη τη γαλοπούλα (ή κοτόπουλο) προσέχοντας να μη σκιστεί η πέτσα.
Βήμα 4
Με τα χέρια μας τοποθετούμε το μείγμα αρωματικών και μπαχαρικών κάτω από την πέτσα στο στήθος, τα μπούτια. Το υπόλοιπο μείγμα μυρωδικών το επικαλύπτουμε στο εξωτερικό του πουλερικού και αλείφουμε καλά.
Βήμα 5
Τέλος, βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί προσθέτοντας 1/2 εκατοστό νερού στο ταψάκι.
Βήμα 6
Ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά στους 250 βαθμούς Κελσίου για να έχουμε μία υπέροχη καφέ τραγανή κρούστα και έπειτα κατεβάζουμε θερμοκρασία στους 175 και ψήνουμε μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 82 βαθμούς. Δε μας νοιάζει η ώρα αλλά η θερμοκρασία. Θα χρειαστεί περίπου 2 με 2 1/2 ώρες.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.