Αν και περιέχουν λιγότερη φυτική πρωτεΐνη από άλλα όσπρια, όπως τα μαυρομάτικα, τα λευκά φασόλια παραμένουν πλούσια σε φυτικά θρεπτικά συστατικά. Ανά 100 γρ. αποδίδουν περίπου 125 θερμίδες, 8 γρ. υδατανθράκων, 4 γρ. πρωτεΐνης και 5 γρ. λιπαρών.

Υλικά (4 μερίδες)

  • 350 γρ. λευκά φασόλια βρασμένα (150 γρ. ωμά)
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1/3 κούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

Για το dressing

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4-5 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • λίγη καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Τοποθετούμε τα βρασμένα φασόλια (σε θερμοκρασία δωματίου) σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Βήμα 2: Κόβουμε το αβοκάντο σε κύβους περίπου 1 εκ. και το προσθέτουμε στα φασόλια.
  • Βήμα 3: Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα υλικά — το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα ντοματίνια και τον άνηθο — και ανακατεύουμε απαλά.
  • Βήμα 4: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τα υλικά για το dressing, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

  • Ενέργεια: 290 kcal
  • Υδατάνθρακες: 32,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 10,8 γρ.
  • Λιπαρά: 11,4 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI