Αν και περιέχουν λιγότερη φυτική πρωτεΐνη από άλλα όσπρια, όπως τα μαυρομάτικα, τα λευκά φασόλια παραμένουν πλούσια σε φυτικά θρεπτικά συστατικά. Ανά 100 γρ. αποδίδουν περίπου 125 θερμίδες, 8 γρ. υδατανθράκων, 4 γρ. πρωτεΐνης και 5 γρ. λιπαρών.
Υλικά (4 μερίδες)
- 350 γρ. λευκά φασόλια βρασμένα (150 γρ. ωμά)
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
- 1/3 κούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
Για το dressing
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4-5 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- λίγη καπνιστή πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Τοποθετούμε τα βρασμένα φασόλια (σε θερμοκρασία δωματίου) σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βήμα 2: Κόβουμε το αβοκάντο σε κύβους περίπου 1 εκ. και το προσθέτουμε στα φασόλια.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα υλικά — το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα ντοματίνια και τον άνηθο — και ανακατεύουμε απαλά.
- Βήμα 4: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τα υλικά για το dressing, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
- Ενέργεια: 290 kcal
- Υδατάνθρακες: 32,7 γρ.
- Πρωτεΐνη: 10,8 γρ.
- Λιπαρά: 11,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI