Ένα χορταστικό γλυκό, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κλασικό κέικ με βούτυρο και ζάχαρη.
Υλικά (10-12 μερίδες)
- 3 μεγάλα πορτοκάλια
- 100 γρ. μέλι
- 70 γρ. βασιλικούς χουρμάδες (περίπου 4 μεγάλους)
- 150 γρ. ψιλοκομμένο αμύγδαλο, άψητο με φλούδα
- 200 γρ. αλεύρι Ζέας
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βράζουμε τα πορτοκάλια σε μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά, για 1 ώρα.
- Βήμα 2: Όταν κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
- Βήμα 3: Τα βάζουμε σε μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να διαλυθούν οι περισσότερες ίνες του φρούτου.
- Βήμα 4: Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε τον πολτό πορτοκαλιού με τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες και το μέλι (ιδανικά ελαφρώς ζεσταμένο ώστε να είναι πιο ρευστό), μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βήμα 5: Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύοντας καλά.
- Βήμα 6: Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ σε φόρμα σιλικόνης ή μεταλλική (στην οποία έχουμε στρώσει λαδόχαρτο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά.
Διατροφική αξία (ανά κομμάτι)
- Ενέργεια: 158 kcal
- Υδατάνθρακες: 28,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,2 γρ.
- Λιπαρά: 7,1 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI