Τα μύρτιλα αποτελούν έναν από τους πιο ωφέλιμους καρπούς για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς η καθημερινή κατανάλωσή τους, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς. Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυάνες, που προστατεύουν το DNA, ενώ συστατικά όπως η πτεροστιλβένη και το ελλαγικό οξύ συμβάλλουν στη μάχη κατά του καρκίνου. Παράλληλα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, βοηθούν στην πρόληψη σημαδιών γήρανσης, όπως ρυτίδες, κηλίδες και απώλεια μαλλιών, με μία μόνο κούπα να καλύπτει σχεδόν το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας.

Υλικά (10 κομμάτια)

  • 200 γρ. βρώμη
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο
  • 1 κ.σ. σπόρους chia
  • 4 ασπράδια
  • 460 γρ. γάλα καρύδας/αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 15 γρ. λάδι καρύδας
  • 60 γρ. αμυγδαλοβούτυρο/φιστικοβούτυρο
  • 45 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. φρέσκα μύρτιλα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ανακατεύουμε τα ασπράδια, το μέλι, το λάδι καρύδας, τη βανίλια, το γάλα και το αμυγδαλοβούτυρο/φιστικοβούτυρο με έναν αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βήμα 2: Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τον λιναρόσπορο και τους σπόρους chia με ένα κουτάλι.
  • Βήμα 3: Στο μείγμα των στερεών προσθέτουμε το μείγμα με τα ασπράδια και ανακατεύουμε απαλά.
  • Βήμα 4: Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα στρωμένη με λαδόχαρτο, προσθέτουμε από πάνω διάσπαρτα τα μύρτιλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στον αέρα, για 30 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά μερίδα 100 γρ.

  • Ενέργεια: 182 kcal
  • Υδατάνθρακες: 19,8 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 14,4 γρ.
  • Λιπαρά: 6,2 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI