Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και κάλιο, ενώ περιέχει επίσης αξιόλογες ποσότητες βιταμινών Β5, Β6 και Ε. Επιπλέον, παρέχει μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καθώς και βιταμινών Α1, Β1, Β2 και Β3. Είναι πλούσιο σε λιπαρά, κυρίως σε ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ — το ελαϊκό οξύ που βρίσκεται και στο ελαιόλαδο — το οποίο φαίνεται να διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα του αβοκάντο σε φυτικές ίνες (7 γρ. ανά 100 γρ.) συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Υλικά (3 χαμηλά ποτήρια)

  • ½ αβοκάντο
  • ½ μπανάνα
  • 1 κούπα μύρτιλλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 25 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • χυμός 1 μεγάλου πορτοκαλιού
  • ½ κούπα παγωμένο νερό (για να αραιώσουμε το smoothie)

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Στύβουμε το πορτοκάλι και σουρώνουμε τον χυμό.
  • Βήμα 2: Σε μεγάλο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη νερό για να αποκτήσει το smoothie την υφή που επιθυμούμε, το προσθέτουμε.
  • Βήμα 3: Ρίχνουμε στο μπλέντερ και τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και σερβίρουμε στα ποτήρια. Το απολαμβάνουμε παγωμένο.

Διατροφική αξία ανά ποτήρι

  • Ενέργεια: 146 kcal
  • Υδατάνθρακες: 8,2 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 1,9 γρ.
  • Λιπαρά: 7,2 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI