Τα κολοκυθάκια είναι από τα λαχανικά που κυριαρχούν στο καλοκαιρινό τραπέζι και ξεχωρίζουν για τη διακριτική τους γεύση και τις ελάχιστες θερμίδες τους. Πέρα όμως από την ελαφριά υφή τους, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η βήτα-καροτίνη περιέχονται σε αφθονία στα κολοκυθάκια, προσφέροντας οφέλη για την όραση, το δέρμα, την καρδιά και το μυοσκελετικό σύστημα.

Υλικά (1 ταψί, 10–13 κομμάτια)

  • 1 κιλό baby κολοκυθάκια
  • 250 γρ. φέτα με λιγότερο αλάτι και λιπαρά (200 γρ. για το μείγμα της πίτας & 50 γρ. από πάνω για το ψήσιμο)
  • 200 γρ. ανθότυρο χλωρό
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 2 αβγά και 3 ασπράδια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. αλεύρι Ζέας
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη και τα στραγγίζουμε καλά από τα περιττά υγρά.
  • Βήμα 2: Ρίχνουμε στο τριμμένο κολοκύθι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 3: Ανακατεύουμε ξεχωριστά το αλεύρι Ζέας με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα των κολοκυθιών.
  • Βήμα 4: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Βήμα 5: Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα, θρυμματίζουμε με τα χέρια την υπόλοιπη φέτα από πάνω και ψήνουμε για 45 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 178 kcal
  • Υδατάνθρακες: 25,8 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 15,8 γρ.
  • Λιπαρά: 12,7 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 3,2 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI