Τα αμύγδαλα, εκτός από την υπέροχη βουτυρώδη γεύση τους, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά και ορισμένα πολυακόρεστα λιπαρά, βοηθώντας συνεπώς στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή αλλιώς της κακής χοληστερόλης, ενώ παράλληλα διατηρούν σε καλά επίπεδα τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας και την καλή χοληστερόλη. Τα αμύγδαλα έχουν ακόμη τεράστιο όφελος στην υγεία του δέρματος, διατηρώντας το ενυδατωμένο και αποτρέποντας την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων, μαύρων κηλίδων και άλλων δερματικών αλλοιώσεων.

Υλικά (6-8 κομμάτια)

  • 1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
  • 1 κούπα βρόμη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 1 στικ βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 2-3 κ.σ. φιλέ αμύγδαλο
  • μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι αμυγδάλου, τη βρόμη, τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι, χωρίς να σταματήσουμε το καλό ανακάτεμα, έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βήμα 3: Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, απλώνουμε πάνω του το μείγμα, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για 30-35’.
  • Βήμα 4: Αφού βγάλουμε από τον φούρνο, περιμένουμε λίγο μέχρι να κρυώσει η πίτα και κάθε φορά που σερβίρουμε, βάζουμε λίγο φρέσκο μέλι από πάνω!

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 286 kcal
  • Υδατάνθρακες: 17,4 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 7,6 γρ.
  • Λιπαρά: 5,5 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,3 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI