Υλικά
- 300 γρ. κριθαράκι
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών, μέχρι 1 λίτρο
- 250 γρ. χόρτα
- 200 γρ. κατεψυγμένο αρακά
- 110 γρ. πράσινα φασολάκια, κομμένα στη μέση
- Το χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι
- 15 γρ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. τριμμένο πεκορίνο
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το σκόρδο, σοτάρετε για 1 λεπτό και προσθέστε το κριθαράκι. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί με το λάδι και τα κρεμμύδια και στη συνέχεια ρίξτε 700 ml από το ζωμό. Αφήστε το να πάρει βράση και σιγοβράστε για 5 λεπτά.
- Αφαιρέστε τα χοντρά κοτσάνια από τα χόρτα και ψιλοκόψτε τα φύλλα. Ανακατέψτε τα στο κριθαράκι μαζί με τον αρακά και τα φασολάκια. Σιγοβράστε ξανά για άλλα 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας σταδιακά περισσότερο ζωμό ανάλογα με τις ανάγκες σας (μπορεί να μη χρειαστεί όλος), μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και το κριθαράκι να γίνει κρεμώδες και τρυφερό. Αλατοπιπερώστε.
- Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού και το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού και του τυριού.
- Σερβίρετε σε μπολ, πασπαλισμένα με το υπόλοιπο τυρί, το βασιλικό και το ξύσμα λεμονιού.