Υλικά

  • 1 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
  • 1 κ. σ. στιγμιαία σκόνη εσπρέσο
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ. γλ. κορν φλάουρ
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 41/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το γλάσο μασκαρπόνε εσπρέσσο:
  • 240 γρ. τυρί μασκαρπόνε, κρύο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 2 κ. γλ. στιγμιαία σκόνη εσπρέσο
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. τσαγιού κρύα κρέμα γάλακτος
  • 2 κ. σ. κακάο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μικρό μπολ, λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε με το σύρμα τη σκόνη εσπρέσο. Μεταφέρετε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με το σύρμα το κρύο βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το χτύπημα.
  4. Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά στα υγρά μέχρι να ενωθούν.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20- 30 λεπτά πριν ψήσετε τα μπισκότα και στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται για 30 λεπτά.
  6. Για να δημιουργήσετε ένα μπισκότο πάρτε 2 κουταλιές της σούπας από τη ζύμη και τοποθετήστε στο ταψί. Επαναλάβετε για το υπόλοιπο μείγμα, τοποθετώντας τις μπάλες ζύμης μπισκότων σε απόσταση περίπου 8 εκατοστών μεταξύ τους.
  7. Ψήστε στους 190 βαθμούς για 10- 12 λεπτά ή μέχρι οι άκρες των μπισκότων να σταθεροποιηθούν και το κέντρο να φουσκώσει ελαφρώς.
  8. Αφήστε να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
  9. Φτιάξτε την επικάλυψη μασκαρπόνε όσο τα μπισκότα κρυώνουν.
  10. Χτυπήστε το τυρί μασκαρπόνε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο. Μόλις γίνει λείο, ανακατέψτε τη σκόνη εσπρέσο, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη.
  11. Μόλις προσθέσετε όλη τη ζάχαρη, ανακατέψτε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις προστεθεί όλη η κρέμα γάλακτος, αυξήστε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια για περίπου 2- 3 λεπτά ή μέχρι το γλάσο να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
  12. Καλύψτε τα μαλακά και μαστιχωτά μπισκότα με 1- 2 κουταλιές της σούπας γλάσο μασκαρπόνε. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή μια σπάτουλα για να λειάνετε την επικάλυψη σε όλη την κορυφή με κυκλικές κινήσεις.
  13. Πασπαλίστε με κακάο και απολαύστε.