Υλικά
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, μοιρασμένο
- 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 450 γρ. σπανάκι
- 1/2 φλ. τσαγιού χρυσές σταφίδες
- 2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί
- 1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1/4 κ. γλ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 12 φύλλα σφολιάτας, αποψυγμένα
- Σπρέι μαγειρικής
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Ζεστάνετε 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε 3 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας συχνά. Σιγοβράστε το μείγμα σπανακιού 40 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατέψτε τις σταφίδες. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει εντελώς. Ανακατέψτε το τυρί, τους ξηρούς καρπούς, το αλάτι και το πιπέρι.
- Πιέστε 1 φύλλο στον πυθμένα και στις πλευρές ενός ταψιού που έχει επικαλυφθεί με σπρέι μαγειρικής (καλύψτε την υπόλοιπη ζύμη για να μην στεγνώσει).
- Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 7 φύλλα.
- Απλώστε το μείγμα σπανακιού σε ομοιόμορφη στρώση πάνω στο φύλλο. Τοποθετήστε 1 φύλλο σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής ή επιφάνεια εργασίας και αλείψτε ελαφρά με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και το υπόλοιπο λάδι.
- Τοποθετήστε το στρώμα φύλλου πάνω από το μείγμα σπανακιού και σφίξτε τις πλαϊνές πλευρές για να κλείσει καλά το σπανάκι.
- Ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 15 λεπτά.