Υλικά

  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, μοιρασμένο
  • 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 450 γρ. σπανάκι
  • 1/2 φλ. τσαγιού χρυσές σταφίδες
  • 2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί
  • 1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/4 κ. γλ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 12 φύλλα σφολιάτας, αποψυγμένα
  • Σπρέι μαγειρικής

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Ζεστάνετε 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  3. Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε 3 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας συχνά. Σιγοβράστε το μείγμα σπανακιού 40 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατέψτε τις σταφίδες. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει εντελώς. Ανακατέψτε το τυρί, τους ξηρούς καρπούς, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Πιέστε 1 φύλλο στον πυθμένα και στις πλευρές ενός ταψιού που έχει επικαλυφθεί με σπρέι μαγειρικής (καλύψτε την υπόλοιπη ζύμη για να μην στεγνώσει).
  5. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 7 φύλλα.
  6. Απλώστε το μείγμα σπανακιού σε ομοιόμορφη στρώση πάνω στο φύλλο. Τοποθετήστε 1 φύλλο σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής ή επιφάνεια εργασίας και αλείψτε ελαφρά με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και το υπόλοιπο λάδι.
  7. Τοποθετήστε το στρώμα φύλλου πάνω από το μείγμα σπανακιού και σφίξτε τις πλαϊνές πλευρές για να κλείσει καλά το σπανάκι.
  8. Ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  9. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 15 λεπτά.