Υλικά

  • 400- 450 γρ. φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κιλό γάλα
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Αλεσμένη κανέλα και ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη

Εκτέλεση

  1. Για να ετοιμάσετε τη γέμιση για τη μπουγάτσα, προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι και χτυπήστε τα με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  2. Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και αφήστε το να πάρει βράση. Λίγο πριν το γάλα πάρει βράση, ρίξτε το 1/3 του μείγματος γάλακτος και εκχυλίσματος βανίλιας στο μείγμα αλευριού από το βήμα 1 και ανακατέψτε.
  3. Χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και γάλακτος στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζεστό γάλα. Χτυπάτε πολύ γρήγορα με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει λείο και κρεμώδες.
  4. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιστασιακά ανακατέψτε, για να μην σχηματίσει η κρέμα μια πέτσα από πάνω, την ώρα που ετοιμάζετε την υπόλοιπη συνταγή της μπουγάτσας.
  5. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 20×30 εκ.
  6. Ξετυλίξτε 10-12 φύλλα κρούστας. Χρησιμοποιήστε 5-6 φύλλα για τον πάτο της μπουγάτσας και 4-5 φύλλα για την κορυφή.
  7. Ξεκινήστε στρώνοντας ένα ένα τα φύλλα στον πάτο του ταψιού, φροντίζοντας να πασπαλίζετε καλά το καθένα με λιωμένο βούτυρο. Ρίξτε την κρέμα και απλώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
  8. Αλείψτε την κορυφή με άφθονο βούτυρο και χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  9. Ψήστε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Αφήστε τη μπουγάτσα να κρυώσει για λίγο πριν τη σερβίρετε και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.