Τα μήλα έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο και συγκεντρώσαμε τις πιο απολαυστικές αλμυρές και γλυκιές συνταγές για να τα απολαύσετε.

Μήλο με καπνιστό τυρί και μέλι

Υλικά για 4 άτομα

4 χοντρές φέτες μαλακό κατσικίσιο τυρί
2 κόκκινα μήλα
μέλι

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο: 15 λεπτά

Εκτέλεση

Κόβετε τα μήλα σε χοντρές φέτες χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Τοποθετείτε τα κομμάτια του τυριού ανάμεσα σε δύο φέτες μήλο, τα βάζετε σε ένα μικρό ταψί και τα σιγοψήνετε στο γκριλ για 10-15 λεπτά. Τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο και τα περιχύνετε με μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Σερβίρεται χλιαρό με σαλάτα της αρεσκείας σας.

Για μια γευστική παραλλαγή της συνταγής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αχλάδι αντί για μήλο και καπνιστό τυρί, όπως το μετσοβόνε, αντί για κατσικίσιο. Αν θέλετε να απαλύνετε την έντονη γεύση του τυριού μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο μέλι.

Χωνευτική γρανίτα από πράσινα μήλα

Υλικά για 4 άτομα

300γραμμ καθαρισμένα μήλα Smith
1 λεμόνι
85γραμμ. ζάχαρη
100ml νερό

Προετοιμασία: 20 λεπτά και μια ημέρα στην κατάψυξη
Μαγείρεμα:15 λεπτά

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το σιρόπι βάζοντας το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και περιμένετε μέχρι να σχηματιστούν μεγάλες φυσαλίδες. Βγάζετε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Κόβετε τα μήλα σε μικρά κομμάτια, ραντίζετε με το χυμό του λεμονιού και τα βάζετε στην κατάψυξη για μια ημέρα. Τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι και σερβίρετε αμέσως.

Για να αποκτήσει άρωμα η γρανίτα προσθέτετε λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας ή αποξηραμένα φυλλαράκια λουίζας την ώρα που κόβετε τα μήλα.

Μικρές τάρτες με καραμελωμένα μήλα

Υλικά για 4 άτομα

140γραμμ. βούτυρο
140γραμμ. λευκή ζάχαρη
250γραμμ. αλεύρι
40γραμμ. αλεύρι αμυγδάλου
1 πρέζα αλάτι
4 κρόκοι αβγού
4 μήλα
50γραμμ. ακατέργαστη ζάχαρη
25γραμμ. βούτυρο
40γραμμ. τριμμένο φιστίκι

Προετοιμασία: 40 λεπτά και 30 λεπτά για να ξεκουραστεί η ζύμη
Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Εκτέλεση

Χτυπάτε τους κρόκους του αβγού με τη λευκή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το αλεύρι, το αλεύρι αμυγδάλου, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύετε γρήγορα το μείγμα. Το αφήνετε να ξεκουραστεί σε ένα καθαρό κατσαρολάκι σε δροσερό σημείο τουλάχιστον για μισή ώρα. Χωρίζετε τη ζύμη στα τέσσερα και φτιάχνετε τέσσερις ίδιες μικρές τάρτες. Τις βάζετε σε ένα ταψί και τις ψήνετε είκοσι περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC. Εν τω μεταξύ κόβετε τα μήλα στη μέση, αφαιρείτε το κοτσάνι τους και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Λιώνετε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο με την ακατέργαστη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τα μήλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν ανακατεύοντάς τα μαλακά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Μόλις αποκτήσουν χρυσό χρώμα, σβήνετε το μάτι και προσθέτετε 30 γραμμάρια νερό. Τα ανακατεύετε απαλά για να μαλακώσουν, αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τοποθετείτε τις φέτες των μήλων σε κυκλική διάταξη πάνω από τις ψημένες τάρτες και τις πασπαλίζετε με το τρίμμα φιστικιού.

Για μια πιο κρεμώδη καραμέλα μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με 100 γραμμ. κρέμα γάλακτος. Εάν πάλι θέλετε πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας.

Τάρτα μήλου

Τάρτα με μήλα και μπαχαρικά

Υλικά για 4 άτομα

200γραμμ. καθαρισμένο μήλο
80γραμμ. λευκή ζάχαρη
100ml νερό
400γραμμ. αλεύρι
200γραμμ. βούτυρο
3 μήλα
2 αβγά
2 κουταλιές ακατέργαστη ζάχαρη
½ φακελάκι μαγιά
1 καρφάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι

Προετοιμασία: 40 λεπτά
Ψήσιμο: 40 λεπτά

Εκτέλεση

Κόβετε τα μήλα σε μεγάλα κομμάτια τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το νερό και με 80 γραμμ. λευκή ζάχαρη. Σιγοβράζετε για είκοσι λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πολτοποιηθούν. Χτυπάτε τους κρόκους με τα 130 γραμμ. λευκή ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε το κοσκινισμένο αλεύρι, αφού πρώτα το ανακατέψετε με τη μαγιά, την κομπόστα των μήλων, το λιωμένο βούτυρο, τα ασπράδια των αβγών και το αλάτι. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη και ομογενοποιημένη υφή. Μοιράζετε σε δύο βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες και τοποθετείτε από πάνω τα μήλα χωρίς να τα ξεφλουδίσετε πιέζοντάς τα καλά, κάθετα μέσα στη ζύμη. Πασπαλίζετε με την ακατέργαστη ζάχαρη και τα αφήνετε να ψηθούν για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC. Για να ελέγξετε το ψήσιμο μπορείτε να τρυπήσετε τη ζύμη με μια οδοντογλυφίδα, η οποία θα πρέπει να βγει εντελώς στεγνή.

Για πιο έντονο άρωμα προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού και δύο κουταλιές νερό από άνθη πορτοκαλιού.

Ψαρονέφρι με φασκόμηλο και κρέμα από μήλα

Υλικά για 4 άτομα

800γραμμ φιλέτο χοιρινό κρέας
2 ματσάκια φασκόμηλο
2 μήλα
1 φύλλο δάφνη
2 κεδρόμηλα
1 καρφάκι γαρύφαλλο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
πράσινο πιπέρι, αλάτι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Προετοιμασία: 40 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά

Εκτέλεση

Κόβετε το φιλέτο σε τέσσερα ισομερή κομμάτια. Τυλίγετε κάθε ένα από αυτά με ένα φύλλο φασκόμηλο. Τα δένετε σφιχτά με σκοινί μαγειρικής για να διατηρήσουν τη φόρμα τους κατά το ψήσιμο. Βάζετε στον ατμομάγειρα το φιλέτο, τα μήλα ολόκληρα και 1 λίτρο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει τη δάφνη, το γαρύφαλλο, ορισμένους κόκκους πράσινο πιπέρι, τον κέδρο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, μια κουταλιά λάδι και αλάτι. Τα μαγειρεύετε για είκοσι λεπτά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα, λιώνετε τα μήλα και τα ανακατεύετε με 2 κουταλιές λάδι, λίγο αλάτι και αρκετό πράσινο πιπέρι τριμμένο. Σερβίρετε το πουρέ μήλου με τα φιλέτα όσο είναι ακόμη ζεστά.

Για να αποκτήσει η σάλτσα σας πιο έντονη γεύση μπορείτε να ανακατέψετε τα μήλα με μια κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο ή πριν το ψήσιμο μπορείτε να πασπαλίσετε το φιλέτο με λίγο σινάπι.