Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί με το μέτρο των αποδείξεων. Δυο πράγματα όμως πρέπει να κρατήσουμε από τις αλλαγές που έγιναν:

– Δε θα ζητηθούν πίσω, ούτε θα παγώσουν οι επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων.

– Το 2012 καταργείται οριστικά το «μπόνους» των 300 ευρώ από τη συλλογή αποδείξεων πέραν του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου.

Δηλαδή φέτος συλλέγουμε αποδείξεις για να καλύψουμε το αφορολόγητο για το 2012 ενώ θα επιβάλλεται ποινή 10% για τους φορολογούμενους που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις.

Ειδικότερα ο εφαρμοστικός νόμος αναφέρει τα εξής:

«Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους», αναφέρει η σχετική διάταξη, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά το «κίνημα των αποδείξεων».