Οι αλλαγές που έρχονται σε τιμολόγια και συναλλαγές

Η ΑΑΔΕ επιστρατεύει συστηματικά το διαδίκτυο, ακόμα και το facebook στη μάχη για τη φοροδιαφυγή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
7:39
20/04/2018
Οι αλλαγές που έρχονται σε τιμολόγια και συναλλαγές
3
loading

Μερική και σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση από την εφορία εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών, προωθεί η ΑΑΔΕ, εφόσον ο φορολογούμενος ενταχθεί σε ρύθμιση την οποία τηρεί. Παράλληλα, ο ελεγκτικός μηχανισμός επιστρατεύει συστηματικά το διαδίκτυο, ακόμα και το facebook προκειμένου να εντοπίσει ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στο πλαίσιο του συνεδρίου Athens Tax Forum ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους φορείς της αγοράς όπου θα εξεταστεί το θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και να διαβιβάζουν αυτόματα τα στοιχεία τους για επεξεργασία και διασταύρωση στο Taxisnet.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται από το 2019 και μετά την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, θα ακολουθήσει η σταδιακή εφαρμογή και του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές του ΤΑΧΙS που έχουν αναπτυχθεί στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής σε όλες τις επιχειρήσεις θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των φαινομένων φοροδιαφυγής που εκδηλώνονται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων ή της έκδοσης πλαστών αποδείξεων από μαϊμού ταμειακές μηχανές.

Τα στοιχεία των τιμολογίων που θα εκδίδονται και θα διακινούνται ηλεκτρονικά μεταξύ επιχειρήσεων ή και ελευθέρων επαγγελματιών θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση.

Με τη διαδικασία αυτή, οι φορολογικές υπηρεσίες θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα θα είναι, κατά κάποιον τρόπο, on line συνδεδεμένα με τα λογιστήρια και τα ταμεία των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και εξ’ αποστάσεως ποιο είναι το ύψος των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις καθώς επίσης και το ύψος των συναλλαγών παροχής υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσεων-ελευθέρων επαγγελματιών.

Ουσιαστικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Με τόσους

    Δημόσιους υπαλλήλους πώς να τους βγει ο λογαριασμός;;;

  2. avatar andy

    Εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας που εκδιδω χειρόγραφα τιμολόγια και δεν υπαρχει περίπτωση να μην κοψω τιμολόγιο γιατί συνεργάζομαι μόνο με μεγάλες εταιρείες (πολυεθνικές) γιατί με υποχρεώνει να πληρώσω 1000€+ για λογιστικό πρόγραμμα; Ο 60χρονος υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ψυκτικος κτλ που δεν ξέρει να κάνει ούτε double click στο mouse πως θα εκδίδει ηλεκτρονικό τιμολόγιο ρε σαΐνια; Βρείτε άλλο τρόπο να ελέγξετε την φοροδιαφυγή. Βγάλτε κόσμο στον δρόμο για ελέγχους. Υπεράριθμοι υπάλληλοι σε υπουργεία και τελωνεία ξυνονται όλη μέρα και 13:00 είναι σπίτια τους. Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που χτυπάνε 10 κάρτες στην άφιξη και οι άλλοι 9 είναι σπίτια τους.

  3. avatar iojik

    Γραφειοκρατία στο έπακρο. Άντε πάλι αλλαγες σε μηχανηματα και προγράμματα. Η ελληνικη σοβιετία σε ολο της το μεγαλείο. Όσοι προκαβαίνουν καλα θα κάνουν να φύγουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει