Διαφορετικές πληροφορίες αναφορικά με το εάν θα ταξιδέψει τελικά ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λίου Χε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά αναφορικά με το εμπόριο δίνουν δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών.

Θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον αλλά το ταξίδι του θα είναι συντομότερο, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την εφημερίδα South China Morning Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λίου Χε αναμένεται να αναχωρήσει από το Πεκίνο την Πέμπτη, τρεις ημέρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, και να φύγει από την Ουάσινγκτον μία ημέρα αργότερα.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Κίνα εξέταζε το ενδεχόμενο να ακυρώσει πλήρως τις προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, μετά τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για κυρώσεις, κι ενώ συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Global Times Χου Σιτζίν είχε προεξοφλήσει πως το ταξίδι του Κινέζου αντιπροέδρου είναι «πολύ απίθανο», μετά την «απειλή» του Αμερικανού προέδρου ότι θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς που επιβάλλονται σε κινεζικά αγαθά που εισάγει η χώρα του.

Η Global Times, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, είναι αγγλόφωνη ταμπλόιντ που τυπώνει η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.