To Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε αίτημα της Ισπανίας για μία εθελοντική πρόωρη αποπληρωμή, ύψους 1 δισ. ευρώ, δανείου της από τον ESM. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM, είναι η τέταρτη φορά που η Ισπανία προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, ύψους 41,3 δισ. ευρώ, που έλαβε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της το 2012 και το 2013. Μετά τη νέα πληρωμή, το ανεξόφλητο χρέος της χώρας στον ESM ανέρχεται σε 34,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, η τελευταία δόση αποπληρωμής του χρέους αυτού αναμένεται να καταβληθεί στο τέλος του 2027.

Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ESM θα τροποποιηθεί μετά την απόφαση που πήρε για την πρόωρη αποπληρωμή του ισπανικού χρέους. Ο συνολικός χρηματοδοτικός στόχος του για το 2016 διαμορφώνεται τώρα σε 24,5 δισ. ευρώ (αντί 25,5 δισ. ευρώ), από τα οποία τα 23,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη αντληθεί.

«Το τέταρτο αίτημα για επιτάχυνση των αποπληρωμών προς τον ESM δείχνει τους καλούς όρους πρόσβασης της Ισπανίας στις αγορές και την άνετη θέση της από πλευράς ρευστότητας. Για την Ευρωζώνη, αυτό υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα του εργαλείου του ESM για έμμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χρηματοδότησε την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και στήριξε την εφαρμογή ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που κατέστησε την Ισπανία μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.