Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με νέες υποβαθμίσεις καθώς οι τιμές του αργού υποχωρούν περαιτέρω και ότι θα μπορούσε να επαναλάβει την κίνηση της περασμένης χρονιάς, όταν προχώρησε σε μαζικές υποβαθμίσεις.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 έχει προκαλέσει μια σειρά από υποβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Βραζιλίας, οι οποίες έχουν χάσει τη βαθμίδα «investment grade», καθώς και της Σαουδικής Αραβίας και της Βενεζουέλας.

Ωστόσο μια περαιτέρω υποχώρηση της τάξης του 20% από τις αρχές του έτους θα μπορούσε να σημαίνει ότι επίκεινται περαιτέρω υποβαθμίσεις, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής αξιολογήσεων της S&P για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής Μόριτς Κρέμερ.

«Είχαμε έναν σημαντικό αριθμό υποβαθμίσεων πέρυσι στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και, εάν οι προοπτικές μας συνεχίζουν να λειτουργούν ως δείκτης του πού μπορεί να πάνε στη συνέχεια οι αξιολογήσεις, ίσως ακολουθήσουν περισσότερες φέτος», δήλωσε ο Κρέμερ.

Αυτή τη στιγμή, ο οίκος S&P αξιολογεί ως αρνητικές τις προοπτικές για το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, το Ομάν, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς και για τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.