Ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βραζιλίας στην κατηγορία «σκουπίδια», συγκεκριμένα στη βαθμίδα BB+ από τη βαθμίδα BBB-, δημιουργώντας περαιτέρω δυσκολίες στις προσπάθειες της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βγάλει από την ύφεση την οικονομία της χώρας.

Η πιο γρήγορα από το αναμενόμενο υποβάθμιση της Βραζιλίας θα κλονίσει πιθανόν τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας σήμερα και θα αυξήσει το κόστος δανεισμού του δημοσίου και των εταιρειών της.

Το αξιόχρεο της Βραζιλίας αναβαθμίσθηκε σε επενδυτική κατηγορία το 2008 και η υποβάθμιση από τον S&P αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη Ρούσεφ, μία αριστερή πολιτικό που δυσκολεύεται να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση των αδύναμων δημόσιων οικονομικών της χώρας. Περαιτέρω, επιδεινώνει το κλίμα για τη χώρα στις αγορές και τα βραζιλιάνικα στοιχεία ενεργητικού θα υποφέρουν, καθώς πολλοί επενδυτές θα αντιληφθούν ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι.

Ο S&P προειδοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες ότι ήταν πιθανή μία υποβάθμιση, αλλά η ασυνήθιστα γρήγορη κίνησή του υπογραμμίζει την ταχύτητα με την οποία η βραζιλιάνικη οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιδεινώθηκαν από τότε. Η προοπτική της νέας αξιολόγησης παραμένει αρνητική, που σημαίνει ότι είναι πιθανές και νέες υποβαθμίσεις στο κοντινό μέλλον.