«Πυρετός» επικρατεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να ολοκληρώσουν την αγορά κάποιου ακινήτου πριν το τέλος του έτους.

Από την Πρωτοχρονιά θα εφαρμοστούν οι νέες τιμές ζώνης οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν κάνει άλμα και θα προκαλέσουν ντόμινο επιβαρύνσεων στους φόρους ακινήτων. Έτσι, οι φορολογούμενοι βιάζονται να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες για να γλιτώσουν από έξτρα φόρους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περισσότερες από 1.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, ενώ από τον Μάρτιο που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή έχουν υποβληθεί πάνω από 30.000 δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων.

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Ο χάρτης της αγοράς

Το μεγάλο «μπαμ» στις μεταβιβάσεις έγινε τον Ιούνιο, με την ανακοίνωση των 13.808 νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο μήνα, τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020 εκτοξεύτηκαν. Συγκεκριμένα, από τις μεταβιβάσεις οικοδομών (κατοικιών, επαγγελματικά ακίνητα κλπ) εισπράχθηκαν φόροι 28,35 εκατ. ευρώ οι οποίοι είναι αυξημένοι κατά 59,67% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Από τις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του, 8,18 εκατ. ευρώ, έσοδα τα οποία είναι αυξημένα κατά 95% σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι φόροι από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 142,07 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 104,38 εκατ. ευρώ.

Το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων, όσο περνούν οι μέρες θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Ο χάρτης της αγοράς δείχνει ότι οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους. Στο Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια 2.530 ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη 1.083 ακίνητα, στο Δήμο Πειραιά 412 ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα υπάρχει και στα νησιά (Ρόδο, Πάρο, Κέρκυρα).

Ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων με λιγότερο φόρο, στις 7.634 περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, λήγει στο τέλος του χρόνου. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, στις περιοχές αυτές οι φόροι μεταβίβασης ανεβαίνουν και μαζί «φουσκώνουν» και τα έξοδα που συνοδεύουν τις αγοραπωλησίες, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν άμεσα το συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.