Έρχονται αυξήσεις 3% ως 7% στις κύριες συντάξεις

Αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι οι κερδισμένοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:36
29/09/2019
Έρχονται αυξήσεις 3% ως 7% στις κύριες συντάξεις
66
loading

Αυξήσεις από 3% έως κι 7% αναμένεται να φέρουν στις κύριες συντάξεις οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για το νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, από την αλλαγή των συντελεστών, και ανάλογα με τα τελικό σχέδιο που θα προκριθεί στο νέο νόμο, θα προκύψουν αυξήσεις συντάξεων από 20 ευρώ για όσους αποχωρούν με μισθό 1.000 ευρώ, ως και 95 ευρώ για όσους αποχωρούν με μισθό 2.000 ευρώ. Στους υψηλότερους μισθούς δε, πάνω από 2.500 ευρώ, οι αυξήσεις φτάνουν και στα 120 ευρώ.

Αναλυτικά τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς και παραδείγματα, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

66
σχόλια
 1. avatar ΘΟΥ-ΒΟΥ-ΞΟΥ

  Να φτιαξουμε κι'αλλες τσεπες στα ρουχα μας, για να χωρεσουν τα λεφτα......!!!! Η', Οπου ακους πολλα καρβελια, να κρατας μικρο κοφινι.. Ειδωμεν!!!!

 2. avatar gus326a

  Δλδ εγώ που δίνω 1200€ το μήνα τι σύνταξη θα πάρω; Μη μου πείτε ξέρω.

 3. avatar Ρεθυμνιωτης

  Μήπως , λέω μήπως οι αυξήσεις , αν γίνουν τελικά , θα 'πρεπε να γίνουν αντιστροφως αναλογα με το ύψος των συντάξεων ;

  1. avatar Χαζός;;;;

   Ναι, θα σου δώσουμε εσένα, που ίσως δεν πλήρωσες μεγάλο ποσό, μεγάλη αύξηση
   κι εμείς που πληρώσαμε πολλά θα πάρουμε τ' ..................... μας.
   Δεν πας καλά (πεινασμένο σκυλί).
   Γι αυτό ψηφίσαμε Μητσοτάκη, για να επαναφέρει την τάξη...........

 4. avatar Giorgis

  Οι συντάξεις πρέπει να είναι 100% ανταποδοτικές. Η κοινωνική πολιτική γίνεται με αναδιανομή φόρων και όχι με λεφτά των ταμείων που προορίζονται για τις συντάξεις των εργαζομένων. Οτιδήποτε άλλο λειτουργεί σαν αντικίνητρο πληρωμής εισφορών και κατά συνέπεια και φόρων. Διπλό το κακό για τα έσοδα του κράτους. Και κράτος χωρίς έσοδα μόνο συντάξεις της πείνας μπορεί να δίνει.

  1. avatar ΝΟΗΜΩΝ

   ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ Κου ΠΑΓΚΑΛΟΥ * ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ * ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΤΗΝ [...]

   1. avatar Giorgis

    Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει ο Πάγκαλος με το σύστημα που εφαρμόζουν όλες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, όσο αφορά τις συντάξεις, ανά τον κόσμο.

  2. avatar DNE1974

   Πες τα μπας και καταλάβουν κάποιοι ότι δεν είναι σωστό και τίμιο να παίρνει το Κράτος από τις εισφορές κάποιων εργαζομένων , επειδή είναι αυξημένες και να τις δίνει σε αυτούς που είτε έχουν μειωμένες είτε για δικούς τους λόγους δε πλήρωσαν γιατί π.χ. τις ήθελαν στο χέρι μετρητά.

 5. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Όταν οι συνταξιούχοι έχουν, ΠΑΝΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΤΕΤΑΡΤΗ 09-10-2019 11:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  Οι Κυβερνήσεις, τους μοιράζουν ευρώ

  "Έρχονται αυξήσεις 3% ως 7% στις κύριες συντάξεις"
  «Παράθυρο» για επιπλέον αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους"

 6. avatar Δεν έχετε δει ποτέ ακόμα

  Το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων κόπηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά ήρθε και το εγκληματικό κούρεμα του Βενιζέλου και τις αποτελείωσε τώρα αν εσείς χαίρεστε πού. Τους ψήφισατε καθίστε και απολαύστε το πάντως αν δεν υπήρχαν μέτρα τα οποία ήταν βιώσιμα για τίς συντάξεις τριάντα χρόνια δεν θα υπήρχε ευρώ με την ανεργία . όμως η ΝΔ πάλι φρόντισε για τους βουλευτές και δικαστές μάλλον κάτι πάει να εξοφλήσει πάλι. Βέβαιος καί τό ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη όμως εσείς τό παρουσιάζεται ότι για όλα τα δεινά φταίει αυτό μάλλον για να νιώσετε καλύτερα που τούς ψήφισατε

  1. avatar Εγώ είδα

   να μου κόβει και η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ , εσύ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ δε το είδες ??

 7. avatar Stateless

  Πρέπει να μειωθούν κατά πολύ οι υψηλές συντάξεις και να αυξηθούν οι χαμηλές.
  Τελικά η Ελλάδα πάσχει από δίκαιη κυβέρνηση.

  1. avatar Τειρεσίας

   Αν επερνες 1500 σύνταξη θα ήθελες να πας 1000?? ΑΦΟΥ είχες διπλάσιες κρατήσεις από άλλους. ΟΤΙ πλήρωνες θα πέρνεις, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ και το σωστό.

   1. avatar Ilyas Anfadi

    Κάτι δεν έχετε καταλάβει καλά μάλλον. Οι εισφορές δεν αφορούν τη *δική σας* σύνταξη, αφορούν τη σύνταξη *του άλλου*, του σημερινού συνταξιούχου δηλαδή. Πυραμίδα ponzi είναι, εις βάρος των μελλοντικών συνταξιούχων. Οι συντάξεις πρέπει να γίνουν ίδιες για όλους, ένα ποσό με το όποιο οι συνταξιούχοι να ζουν μια αξιοπρεπή τρίτη ηλικία, όχι χάσματα άλλος 300 και άλλος 3000. Και φυσικά πρέπει να είναι όσο και ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, γιατί διαφορετικά τα νούμερα δε βγαίνουν.

    1. avatar DNE1974

     Δηλαδή για να καταλάβω πως τη βλέπεις τη δουλειά , εγώ θα δίνω π.χ. 500 € και εσύ θα δίνεις 100 € και έχεις την απαίτηση να παίρνουμε την ίδια σύνταξη ???

   2. avatar Stateless

    Για να παίρνω 1500 σύνταξη θα πρέπει να έδινα 500 το μήνα στα ταμεία. Δηλαδή θα πρέπει να έπαιρνα τουλάχιστον 3000.
    Στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό. Η σύνταξή σου είναι σχεδόν ολόκληρος ο μισθός που έπαιρνες.

    1. avatar Giorgis

     Φίλε Stateless δεν τα λες καλά. 41% επί των μικτών είναι οι εισφορές μισθωτών-εργοδοτών. Σε ένα μισθό 1000 καθαρά αντιστοιχούν εισφορές 500 ευρώ και κάποιοι λίγοι φόροι. Σε 2000 καθαρά αντιστοιχούν 1300 (συν 680 φόρος & εισφ. αλληλεγγύης). Από 56000 μισθολογικό κόστος δηλαδή στην τσέπη του εργαζόμενου (ιδ. τομέα) μπαίνουν τα 28000 (2000x14). Αυτός είναι ο λόγος που πάνε κατά διαόλου τα ταμεία. Λειτουργεί σαν αντικίνητρο το "απαλλοτριωτικό" σύστημα στο να δηλώνουν όλοι τα πραγματικά εισοδήματα αφού ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν θα βελτιώσει αναλογικά τη σύνταξη. Έτσι το κράτος χάνει και από φόρους κι από εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται όλο και μικρότερες όλες οι συντάξεις. Μόνο ένα ανταποδοτικό σύστημα θα έλυνε το πρόβλημα. Με μια προσθήκη μιας βασικής ισόποσης εθνικής σύνταξης για ΟΛΟΥΣ, που κάποιοι βλακωδώς πιστεύουν ότι δίνεται σήμερα.

     1. avatar Stateless

      Για τις συντάξεις πηγαίνει περίπου το 21% του μισθού. (10.5% από τον εργαζόμενο και 10.5% από τον εργοδότη)
      Άρα δίνουμε το 1/5 για να πάρουμε ολόκληρη σύνταξη.

     2. avatar Giorgis

      Για κύρια σύνταξη 6,67% και 13,33% εργαζομένου-εργοδότη αντίστοιχα, σύνολο 20,00%.____
      Για επικουρική 3,25% και 3,25% σύνολο 6,50%.______
      Δηλαδή 26,5% πάνε για συντάξεις. Δηλαδή με 40ετία ένσημα πρέπει να πάρει 2 χιλιάρικα μικτά σύνταξη (των 12 δόσεων) επι 20 χρόνια για να πάρει πίσω τα λεφτά του ένας που έπαιρνε 2 χιλιάρικα καθαρά (3200 μικτά + εργοδοτικές εισφορές), χωρίς να υπολογίσουμε τόκους. Επίσης είναι παράλογο να πληρώνουν το υπόλοιπο 14% για ασφάλιση υγείας που πάει ανάλογα με το εισόδημα. Μιλάμε για ασφάλιση εδώ και όχι για φορολογία. Αν έχουν τις ίδιες παροχές όλοι στο σύστημα υγείας δεν δικαιολογείται διαφορετικό ασφάλιστρο. Κοινωνική πολιτική κάνεις μέσω της φορολογίας και όχι με αποταμιεύσεις ασφαλισμένων. Επομένως, είναι στάχτη στα μάτια ότι δεν πάνε για συντάξεις αυτά τα λεφτά, ειδικά από τη στιγμή που το σύστημα είναι αναδιανεμητικό. Μέχρι και 1% υπέρ ΟΕΚ πληρώνουν εισφορές που έχει καταργηθεί. Που πάνε τόσα λεφτά?

  2. avatar Το δικιο είναι

   ότι δίνεις παίρνεις. Δε μπορεί εσύ να δινεις "Χ" και ο άλλος 5 "Χ" και να θέλεις να πάρεις τα ίδια. Δηλαδή ο άλλος μακάκας είναι ??

   1. avatar Stateless

    Το θέμα είναι ότι όλοι έχουμε δώσει 1Χ και παίρνουμε 5Χ.
    Γι αυτό θα κλείσουν τα ταμεία

 8. avatar Καρμεν

  Τόσα χρόνια γέμιζαν οι τσέπες πολλών γνωστών και αγνώστων που αποχώρησαν με 15ετια. Άσε που δούλεψαν οι γυναίκες 5 ή 6 χρόνια και τα υπόλοιπα άδειες μητρότητας και τοκετού. Οι συντάξεις που παίρνουν 30 χρόνια αδειασσν τα ασφαλιστικά ταμεία. Και το χειρότερο δεν έγινε καμία περικοπή στη σύνταξή τους, γιατί έπαιρναν και παίρνουν τον μαγικό αριθμό χιλιάρικο.

  1. avatar DNE1974

   Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Οι μητέρες με ανήλικο παιδί έπαιρναν σύνταξη με 25 χρόνια εργασίας και 45 χρονών.
   Η άδεια τοκετού ήταν 2 μήνες πρίν και 2 μηνές μετά τη γέννα. Υπήρχε όμως δυνατότητα το 4μηνο αυτό να το πάρει η μέλλουσα μητέρα ανάλογα τις ανάγκες της π.χ. 3 + 1 ή 1 + 3.

  2. avatar crocus

   Έτσι ακριβώς. αλλα μη σε ακούσει δημόσιος την ...εβαψες.

 9. avatar Ψιλό

  Γαζι μας δουλεύουν και αν δώσουν ένα ευρώ θα ανάψω κερί.

  1. avatar οι συριζαιοι σε δουλευαν

   5 χρονια αλλα εσυ επαθες αμνησια

 10. avatar Η δική μας τσέπη

  Πάλι την τσέπη τών λίγων γνωστών θα γέμισει
  Έτσι σκέφτεται η ΝΔ εσείς τι κάνατε
  αυτοί ποτέ δεν τό έκρυψαν άλλωστε

  1. avatar ειδαμε και τα χαλια του τσιριζα…..

   μονο τσιριδες.....φοροι κλεφια ψευτια...

   1. avatar PANKO

    Άντε στην τρύπα σου ρε...

 11. avatar ρε πλάκα κάνετε?

  αντί να αυξήσετε τις χαμηλότερες συντάξεις περισσότερο και τίς υψηλότερες λιγότερο αυξάνετε τις υψηλότερες? Ποιός λαμπρός εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό να του δώσω το παράσημο της ...ανοιχτής παλάμης? Κα΄συνεχίζεινα με φαγουρίζει το ...κουτουπιέ........

  1. avatar ippo

   Γιατι ρε φιλε διαμαρτυρεσαι? Τις ειδιες εισφορες πληρωναμε οι υψηλομισθοι με τους χαμηλομισθους για να μην δικαιουμαστε τισ αναλογουσες συνταξεις.Αλλο πραγμα η ανταποδοτικη συνταξη και αλλο πραγμα η κοινωνικη παροχη - βοηθημα στους φτωχους.

 12. avatar ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΗΣ

  οι αυξήσεις που αναφέρει το αρθρο αφορούν αυτούς που πλήρωναν εισφορές για 2500 μισθό.

  1. avatar ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ

   και ποιοι εναι αυτοι? μονο κρατικοδιαιτοι!!

 13. avatar Τειρεσίας

  Και ο ΤΣΙΡΙΖΑ ΘΑ ΤΑ ΕΔΕΙΝΕ, ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΟΥΧΟΥΧΟΥΧΟΥΧΟΥΧΟΥ ΜΟΙΡΆΖΕΙ ΥΠΟΓΛΟΣΙΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ.

  1. avatar ξεπετας

   να το χρεοκοπησει θελει το ασφσλιστικο , για να παμε στα 384!! με εισφορες των παιδιων μας απο μισθους 600 ευρω , δεν θελει πολυ μυαλο τειρεσια!!

   1. avatar Τειρεσίας

    Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΆΝΘΙΣΕ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΕΚΕΙ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΏΝΤΕΣ . ΤΩΡΑ 6 ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΗΡΟΎΝ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ. Και μακαρι να πετύχουν.

 14. avatar άλλος ένας άνεργος νέος

  Ωραία, θα ζητήσω αύξηση 3%-7% στο χαρτζιλίκι.

 15. avatar φροιξος

  καλα ρε καραγκιοζηδες, δινετε μεγαλυτερες αυξησεις στους πανω απο 2500 ευρω σύνταξη ?? με τις εισφορές των νέων με 560 ευρω θα μεινει ορθιο το ασφαλιστικό???

  1. avatar ο ψαλιδοχερης εδινε παχυλες συνταξεις μεχρι και 23 χιλ ευρω…και εκοβε

   απο εμας τους φτωχο νενεκους

 16. avatar Οι αυξήσεις αυτες

  ψηφίστηκαν 19 Μαιου 2019 αυτό ο Ελεύθερος Ρύπος το ξέχασε....

  1. avatar ολα αυτα ειχαν περασει απο τα θολωμενα μυαλα του συριζα…τα ειχε σκεφτει……αλλα τα ειχε στο ραφι….

   καλο ξημερωμα στην υπογα σας τη σκεοτεινη

  2. avatar Ploigos

   αλλά ξέχασαν να τις δώσουν σαν όλα τα άλλα που θα έκαναν αλλά τους πρόλαβε ο Κυριάκος.

 17. avatar PANKO

  Δώστε στους γέρους...και αφήστε τους νέους να ψοφσνε ή να φεύγουν...
  Μικρόνοες...

 18. avatar Άκου εκεί

  Αυτοί που περνούν μεγάλες συντάξεις είναι βουλευτές δικαστικοί και άτομα στο ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως γενικοί γραμματείς και συνεργάτες να τους χαιρόμαστε . Όσο για αυτόν πού λέει ότι πληρώνουν περισσότερα θά τόν απογοητεύσω γιατί κάποιος με σαράντα χρόνια εργασίας σε σχέση με βουλευτή των τεσσαρων χρόνων η δήμαρχο τών οκτώ μαλλον θα πρέπει να τό ξανά κοιτάξει

 19. avatar steward

  Γράφει αφ ενός γι αυτούς που αποχωρούν και τι θα γίνει με τους ηδη συνταξιούχους δεν μας λέει κάτι;

 20. avatar Στέφανος Ε. Γιαλαμάς

  3% στα 1000Ε είναι 30Ε
  7% ΣΤΑ 2500 είναι 175Ε Δεν έχετε πάει δημοτικό εσείς στο Νewsbeast και όπως σωστά
  λέει ο προηγούμενος ωραία κατανομή θα κάνουν οι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει