Η οικονομία της ευρωζώνης σταδιακά ενισχύεται, αλλά συνεχίζει να έχει ανάγκη το πακέτο μέτρων για την τόνωσή της, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να το τερματίσει, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα.

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξάνεται, κυρίως ως επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία πάντως δεν αναμένεται να διαρκέσει, και η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν η εξέλιξη αυτή είναι προσωρινή ή όχι, σημείωσε ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ, σε ακρόαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.

«Η στήριξη μέσω μέτρων νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να είναι απαραίτητη προκειμένου οι ρυθμοί του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς τον στόχο μας κατά τρόπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι διαρκής», ανέφερε ο Ντράγκι.

«Η στρατηγική μας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική ορίζει ότι δεν πρέπει να αντιδράμε σε μεμονωμένες μετρήσεις και βραχυχρόνιες αυξήσεις του πληθωρισμού», εξήγησε ο Ντράγκι. «Εμείς επομένως συνεχίζουμε να μελετάμε τις μεταβολές του ΕνΔΤΚ (σ.σ.: του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) για να εξακριβώσουμε εάν θα επηρεάσουν ή όχι με διάρκεια τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της σταθερότητας των τιμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.