Οικονομολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν κηρύξουν επίσημα το τέλος της «Μεγάλης παραίτησης», της τάσης οι εργαζόμενοι να αφήνουν την εργασία τους, γνωρίζοντας ότι έχουν ικανότητες, ώστε να βρουν μια καλύτερη και συνήθως να το καταφέρνουν.

Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη τάση ξεκίνησε με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 47 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ να παραιτηθούν το 2021 και 50 εκατομμύρια περισσότεροι το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS).

Πλέον, οι αριθμοί του Μαΐου 2023 από την Έρευνα Ανοιγμάτων Εργασίας και Εργασίας (JOLTS) της BLS υποδηλώνουν ότι οι παραιτήσεις έχουν επιβραδυνθεί, ομαλοποιώντας τα στοιχεία πριν από την πανδημία. «Βλέποντας τους συνολικούς αριθμούς παραιτήσεων και βλέποντας ότι επιστρέφουν στα επίπεδα του 2019, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε. Δεν είναι απλώς μια απλή αρχή-και-σταμάτημα, φυσικά, αλλά φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ουρά του», λέει ο Κλοτζ, καθηγητής μάνατζμεντ στη Σχολή Διοίκησης του University College του Λονδίνου.

«Ακόμα κι αν θέλεις να παρατήσεις τη δουλειά σου, κοιτάς την αγορά και σκέφτεσαι “ίσως δεν θα έπρεπε”», αναφέρει. «Η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, ειδικότητες και τίτλοι χάνονται, υπάρχουν προειδοποιήσεις πως η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει όλες τις δουλειές μας. Όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν δύο φορές πριν παραιτηθούν από μια δουλειά».

Η πτώση των στατιστικών στοιχείων για τις παραιτήσεις έχει νόημα, λέει η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ZipRecruiter, με έδρα την Καλιφόρνια. Πολλοί από τους ανθρώπους που πήραν μια μεγάλη, εφάπαξ απόφαση για τη σταδιοδρομία τους έχουν πλέον εγκατασταθεί σε έναν νέο ρόλο που τον έχουν ακόμα.

Στην πραγματικότητα, η ικανοποίηση από την εργασία είναι τώρα υψηλότερη από ό,τι ήταν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από το Conference Board, μια μη κερδοσκοπική ομάδα σκέψης που παρακολουθεί την εργασιακή ικανοποίηση από το 1987. Περισσότερο από το 60% ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένο με τη δουλειά του και οι πιο ικανοποιημένοι είναι εκείνοι που εγκατέλειψαν μια δουλειά για μια καλύτερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Σε γενικές γραμμές, οι εργαζόμενοι είναι στην πραγματικότητα πιο ευτυχισμένοι από ποτέ», λέει ο Κλοτζ. «Η οικονομία δεν μπορεί να το εξηγήσει τόσο πολύ όσο η πραγματικότητα ότι, λόγω των τελευταίων δύο ετών, οι εργοδότες έπρεπε να βελτιωθούν. Τώρα έχετε ανθρώπους που λένε, δεν παρατάω τη δουλειά μου επειδή η δουλειά μου είναι πραγματικά πολύ καλή».