Να αντιμετωπίσει και το πλήγμα το οποίο έχει υποστεί η οικονομία της καλείται η Ρόδος μετά τις φωτιές που έκαιγαν επί 10 περίπου 24ωρα προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο νησί. Πολλοί από όσους ασχολούνται με τον τουρισμό βλέπουν πως οι κόποι μιας ζωής χάνονται και μαζί τους «κάνουν φτερά» οι ξένοι κυρίως τουρίστες που ακυρώνουν ο ένας μετά τον άλλο τις κρατήσεις τους για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων, Γρηγόρης Λαβδάς «αν δεν είχαν ξεσπάσει οι φωτιές ο τουρισμός φέτος στη Ρόδο πήγαινε πολύ καλά».

«Η πληρότητα έφτανε σε αρκετές περιπτώσεις και το 100%» τονίζει εξηγώντας πως οι ακυρώσεις μετά τις φωτιές, χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, φαίνεται με τους πρώτους υπολογισμούς πως αγγίζουν το 30%.

Τουρίστες φεύγουν από τη Ρόδο εξαιτίας των πυρκαγιών

«Χάθηκε η σεζόν για όσους έχουν υποστεί ζημιές»

Δεν προλαβαίνουν να σώσουν τη σεζόν οι ξενοδόχοι που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στα τουριστικά τους καταλύματα, υπογραμμίζει ο Γρηγόρης Λαβδάς.

Όπως δε μας εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων ο πιο τουριστικός μήνας που είναι ο Αύγουστος ξεκινά αλλά όσο και να προσπαθήσουν οι επιχειρηματίες η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάζει.

«Οι ζημιές σε μεγάλες υποδομές δεν μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα όσο και να δουλέψουν τα συνεργεία με γρήγορους ρυθμούς. Σε πολλές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί οι εξωτερικοί χώροι όπως οι κήποι, τα γήπεδα οι πισίνες και οι χώροι αναψυχής που διαθέτουν. Και εκεί είναι δύσκολο να πάει κόσμος. Κανείς δεν θέλει να πάει να χαλαρώσει και να κάνει διακοπές βλέποντας τις εικόνες που καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι φωτιές» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εικόνα από τη φωτιά στη Ρόδο – Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα

«Οι ξενοδόχοι ακόμη και να προχωρήσουν σε προσφορές δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα όσα έχασαν από τις φωτιές. Επίσης δεν έχουν χρόνο. Δεν προλαβαίνουν να δράσουν. Η σεζόν χάθηκε για όσους έχουν υποστεί ζημιές στα ξενοδοχεία τους» συμπληρώνει ο Γρηγόρης Λαβδάς.

«Οι φωτιές επηρέασαν κυρίως τους τουρίστες από το εξωτερικό»

Τονίζοντας πως οι φωτιές του κατέκαψαν το νησί επηρέασαν κυρίως τους ξένους τουρίστες ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων ξεκαθαρίζει πως «αυτοί είναι η κύρια πηγή εσόδων».

«Είναι διαφορετικό να ακυρώνονται οι διακοπές ενός ολόκληρου αεροπλάνου που φτάνει στο νησί με γκρουπ δεκάδων ατόμων και διαφορετικό να ακυρώνει τις διακοπές της μία οικογένεια ή μία παρέα φίλων ή φοιτητών» σημειώνει.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το Νησί των Ιπποτών και ευχόμενος ότι του χρόνου θα καταφέρει να γεμίσει ξανά με τουρίστες και θα έχει αφήσει πίσω του τις άσχημες μνήμες από την πύρινη λαίλαπα ο Γρηγόρης Λαβδάς υπογραμμίζει: «Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα μέτρα στήριξης που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να αναπτερωθεί η οικονομία του νησιού που έχει πληγεί».