Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία του νοτιοανατολικού μετώπου της φωτιάς στη Ρόδο δίνουν μέχρι αυτή την ώρα πυροσβέστες και εθελοντές. Το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για τη Ρόδο που ανέφερε ότι αίρεται ο κίνδυνος για τους οικισμούς Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά και Πλημμύρι και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στον χώρο διαμονής τους.

Ωστόσο, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της επόμενης μέρας στο Κιοτάρι. Μαγαζιά που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έσφυζαν από ζωή, μετά την πύρινη λαίλαπα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι συγκλονιστική, είναι καταθλιπτική. Είμαστε μέσα σε ένα μαύρο, αλλά είναι καλύτερο από το κόκκινο που βλέπαμε, που ήμασταν περιτριγυρισμένοι από τις κόκκινες φλόγες που δεν ξέραμε πότε θα έρθουν επάνω μας», δήλωσε στην ΕΡΤ η κυρία Μαρία κάτοικος του χωριού και πρόσθεσε: «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα αυτή τη στιγμή. Λένε ότι έχουν κοπάσει πολλές εστίες, συνεχίζουν όμως πάρα πολλές να είναι ενεργές. Η ζέστη είναι εδώ, η ξηρασία είναι εδώ» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Μέχρι τελευταία στιγμή ρίχναμε γύρω γύρω από τα σπίτια μας νερό. Μαζεύαμε τις κούτες, τα χαρτάκια, ότι υπήρχε γύρω γύρω. Μετά βλέπαμε όλο και να πλησιάζει η φωτιά, όλο και μεγαλύτερες οι γλώσσες απέναντί μας. Και φοβηθήκαμε. Βέβαια ήρθε και το μήνυμα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το Κιοτάρι. Πήγαμε στο Γεννάδι, κοιμηθήκαμε τη βραδιά μας έξω προς το Πλημμύρι. Την άλλη μέρα μας είπαν να φύγουμε και από τα σπίτια μας στο Γεννάδι. Φύγαμε και από εκεί πήγαμε πάλι προς τα έξω», θυμάται.

«Μετά ξανά μία μέσα, μία έξω δηλαδή επιτρεπόταν να γυρίσουμε, αλλά ο αέρας ήταν κυκλικός. Εκεί που ήταν οι φωτιές από δεξιά, ξαφνικά ήταν αριστερά δηλαδή δεν ξέραμε πού να πάμε να κρυφτούμε και υπήρχε ένας πανικός και ένας τρόμος» σημείωσε.

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι ότι μία τηλεόραση μέσα στο σπίτι έχει λιώσει.