Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή των δικαιούχων στη δράση «Αμάλθεια» και συνακολούθως τη λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023, υπέγραψε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς.

Στόχος της ενίσχυσης είναι η στήριξη των κτηνοτρόφων με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που οδηγεί σε μεγεθυμένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία και εντός του 2023.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι αυτοί που σωρευτικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος
  • είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμoύ Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), όπως αυτά ίσχυαν την 31/12/2021
  • είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την 31/12/2021 ως «επαγγελματίες αγρότες», στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)
  • έχουν έδρα σε νησιωτική περιοχή της χώρας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, Ιόνιο, συμπεριλαμβανομένης της Λευκάδας, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, στις περιφέρειες με νησιωτικά συμπλέγματα ή μεμονωμένα νησιά, με εξαίρεση την Εύβοια και την Ελαφόνησο Λακωνίας
  • ανήκουν στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας

Η οικονομική ενίσχυση μέσω της δράσης «Αμάλεθεια» προσδιορίζεται με βάση την έδρα και τον αριθμό των αιγοπροβάτων που διαθέτει ο κτηνοτρόφος σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες:

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η δράση υλοποιείται με πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία. Για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης πρέπει να είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet. Δίδεται δυνατότητα διαγραφής και επανυποβολής της αίτησης για όσο χρονικό διάστημα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.