Στην τσιμπίδα της εφορίας μπαίνουν τα εξοχικά, βίλες και άλλα ακίνητα σε 4.500 περιοχές της χώρας που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός του συστήματος τιμών.

Στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται περιοχές «φιλέτα» σε όλη τη περιφέρεια και κυρίως τουριστικές περιοχές με πολυτελέστατες βίλες. Από 1ης Ιανουαρίου οι αντικειμενικές τιμές σε αυτές τις περιοχές θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (κατώτατη τιμή σε όλες τις περιοχές) σε 2.000 ευρώ (σε περιοχές που βρίσκονται στην Χαλκιδική) έως και 3.200 ευρώ το τετραγωνικό (στη Σαντορίνη). Δηλαδή οι τιμές αυξάνονται ακόμα και πάνω 100% σε σχέση με όσο τις υπολόγιζε, αυθαίρετα, ως τώρα η εφορία.

Σε τουριστικές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο τα 1.800 ευρώ το τ.μ. Με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών ακινήτων το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αφού οι φόροι θα υπολογίζονται στις νέες αυξημένες αξίες των ακινήτων.

Οι περισσότεροι από τους οικισμούς που θα αποκτήσουν αντικειμενικές αξίες βρίσκονται στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη οικιστική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη.

Στη Σαντορίνη για παράδειγμα και στον οικισμό του Αθηνιού, η αντικειμενική ορίστηκε στα 3.200 ευρώ, στο ίδιο νησί παρατηρείται και η δεύτερη ακριβότερη τιμή ζώνης 2.000 ευρώ ανά τ.μ. και καθορίστηκε σε περιοχής της πρωτεύουσας (χώρας) του νησιού.

Στη Νάξο οι τιμές ζώνης δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό.

Δεύτερη ακριβότερη περιοχή μετά την Σαντορίνη είναι η Χαλκιδική. Οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 1.600 ευρώ (Καλλιθέα) ενώ στη γνωστή μονή Βατοπεδίου η Εφορία καθόρισε αντικειμενική τιμή μόλις 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (!).

Στο νομό Καβάλας οι τιμές φθάνουν μέχρι τα 700 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στη Δράμα η ανώτερη τιμή φθάνει τα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό στην περιοχή του Πανοράματος.

Ο νομός Πέλλας είναι κατά 100 ευρώ ακριβότερος και φτάνει ως και τα 1.300 ευρώ στον οικισμό Αγίου Αθανασίου.

Στην Θάσο οι αντικειμενικές τιμές δεν ξεπερνούν τα 900 ευρώ.

Στο νομό Πιερίας, οι τιμές στα ακίνητα ξεκινούν από τα 600 ευρώ το τ.μ. (οικισμός Μ. Γέφυρα) και φθάνουν μέχρι τα 1.300 ευρώ στο Ελατοχώρι και στον Άγιο Παντελεήμονα. Στο Λιτόχωρο η τιμή ζώνης ορίστηκε σε 900 ευρώ το τετραγωνικό.

Μέχρι 1.300 ευρώ το τετραγωνικό φθάνουν οι τιμές και στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο νομό Μαγνησίας.

Μέχρι τα 900 ευρώ το τετραγωνικό είναι οι τιμές στην Πελοπόννησο και στην περιοχή της Λακωνίας.

Από τις υψηλότερες είναι οι αντικειμενικές τιμές στα Χανιά της Κρήτης οι οποίες φθάνουν τα 1.100 ευρώ (οικισμός Μουρνιών).