Ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι σε συνέντευξη που έδωσε, ανέφερε ότι σκληρή ύφεση βρίσκεται προ των πυλών στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν τρεις παράγοντες που επιβαρύνουν την οικονομία της.

Μιλώντας στο yahoo finance δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας σκληρής προσγείωσης -δηλαδή τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης- είναι υψηλότερη από αυτή μιας καθαρής ήπιας προσγείωσης».

«Η οικονομία επιβραδύνεται, η Fed αύξησε τα επιτόκια και κατά την άποψή μου, θα πρέπει να τα αυξήσει περισσότερο επειδή ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός. Τόσο ο πληθωρισμός των μισθών όσο και ο πυρήνας τους», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός που καλπάζει και η πιστωτική κρίση, φέρεται να οδηγούν την αμερικανική οικονομία και σε ένα δρόμο μη αναστρέψιμο.

Σύμφωνα με το yahoo finance, η Fed διέκοψε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τον Ιούνιο, λέγοντας ότι κάνει διάλειμμα αφού είδε τις επιπτώσεις του αυστηρότερου κόστους δανεισμού στους πιο ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς στέγης.

Η κίνηση έρχεται μια ημέρα αφότου η αμερικανική οικονομία ανέφερε αριθμούς πληθωρισμού για τον Μάιο, δείχνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή συνέχισαν να μειώνονται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να αυξάνεται κατά 4,0% ετησίως.

Αλλά ακόμη και με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οικονομολόγοι όπως και ο Ρουμπίνι δεν είναι αισιόδοξοι. Αυτό οφείλεται στις ανησυχίες για τον κολλώδη πληθωρισμό. Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, αυτό σημαίνει ότι η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.