Η επαναλειτουργία της μεγάλης δεξαμενής ναυπήγησης και επισκευής πλοίων που παρέμενε αδρανής για περίπου 20 χρόνια, η ενίσχυση των συστημάτων πυρασφάλειας και η γενικότερη αναβάθμιση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες της νέας ιδιοκτησίας, όπως δήλωσε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου κατά τη διάρκεια τη σημερινής υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου από το υπουργείο Οικονομικών στον επιχειρηματικό όμιλο.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Προκοπίου, αναφερόμενος στη διαγωνιστική διαδικασία για την τύχη των ναυπηγείων που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021 είχε δηλώσει ότι την απόφαση να επενδύσει στον Σκαραμαγκά την είχε λάβει μόνος του, μόλις επτά ημέρες πριν τη λήξη υποβολής προσφορών. Μάλιστα ίσα που πρόλαβε να συστήσει τα νομικά πρόσωπα που θα διεκδικούσαν την έκταση και τα ναυπηγεία. «Η τύχη πάντα βοηθά», όπως έχει παραδεχθεί, εκτιμώντας ότι και σε αυτή την περίπτωση τον βοήθησε.

Σήμερα ο κ. Προκοπίου, μετά την επίσημη επικύρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» στις εταιρείες συμφερόντων του, που πραγματοποιήθηκε στον 3ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε πως να είναι ο ίδιος εκτός από επενδυτής και ο πρώτος… «πελάτης» των νέων ναυπηγείων, αφού θα μπορούσε να αναθέσει κάποιες εργασίες σε αυτά, χωρίς να ανησυχεί για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων που μπορεί να προκαλούσαν προβλήματα σε κάποιον άλλον πελάτη.

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, καθώς και δέσμευσης άνθρακα και παραγωγής πράσινης μεθανόλης. «Έτσι δημιουργούμε πραγματικά μια μονάδα μηδενικών εκπομπών», σημείωσε. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία και τον δήμο Χαϊδαρίου που είχε επιφυλάξεις, διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να φτιάξει μονάδα αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU). «Έναν σωλήνα θα βάλουμε, ας μην ανησυχεί ο κ. δήμαρχος», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «δεν έχει νόημα να φτιάξεις κάτι τέτοιο, όταν έχει δίπλα σου τη Ρεβυθούσα».

Στόχος του, συνέχισε είναι να δουλέψουν τα ναυπηγεία πάνω στην αιχμή της τεχνολογίας και κυρίως σε πλοία που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια ή χωρίς πλήρωμα. «Δεν με ενδιαφέρει να κολλάω λαμαρίνες, ούτε μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα μεγάλα ναυπηγεία της Ασίας» ήταν τα λόγια του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τον κ. Προκοπίου «από μηχανής Θεό» για τη σωτηρία των ναυπηγείων και έδωσε έμφαση στις κινήσεις της κυβέρνησης που τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. «Στον συγκεκριμένο κλάδο η Ελλάδα έχει δείξει σημαντικές επιδόσεις στο παρελθόν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούν πυρήνα του κλάδου. Η ανάπτυξης της ναυπηγικής και της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο όλων των εμπλεκόμενων μερών. Θέλουμε και επιδιώκουμε ο κλάδος να αναγεννηθεί», τόνισε.