Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτη (15/3) ότι η Credit Suisse
είναι επί του παρόντος καλά κεφαλαιοποιημένη, αλλά εάν χρειαστεί θα μπορέσει να της προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα.

Σε δήλωση από την Ελβετική Αρχή Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA) και την SNB ανέφεραν ότι η Credit Suisse «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες» και ότι η κεντρική τράπεζα θα παρέμβει εάν αλλάξει η κατάσταση.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι η πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν αποτελεί «άμεσο κίνδυνο μετάδοσης» για τις ελβετικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως η Credit Suisse απηύθυνε νωρίτερα έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για υποστήριξη, αφού οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν έως και 30% και προκάλεσαν ένα ευρύτερο ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τραπεζικές μετοχές.

Σε εγρήγορση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ΗΠΑ

Credit Suisse

Δύο εποπτικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επικοινώνησε με τις τράπεζες για να τις ρωτήσει σχετικά με τα ανοίγματά τους στη Credit Suisse.

Μία από τις πηγές είπε, ωστόσο, ότι έβλεπαν τα προβλήματα της Credit Suisse ως ειδικά για αυτήν την τράπεζα, παρά ως συστημικά.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από την Credit Suisse και βρίσκεται σε επαφή με παγκόσμιους ομολόγους σχετικά με αυτό, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο των προβλημάτων της Credit Suisse στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είπε στο Reuters: «Όλοι ανησυχούν».