Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και ειδικότερα στις 29 Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πολυσυζητημένη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Για το λόγο αυτό στελέχη του οίκου πηγαινοέρχονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα πραγματοποιώντας επαφές με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθώς επίσης και με έμπειρα τραπεζικά στελέχη, ώστε να έχουν στα χέρια τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μια ολοκληρωμένη κατάσταση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Να σημειωθεί ότι ο Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα από το 2020 στη βαθμίδα ΒΒ (δηλαδή με δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική), ενώ τον περασμένο Οκτώβριο αναβάθμισε την προοπτική της χώρας μας από σταθερή σε θετική, γεγονός που γεννά προσδοκίες ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση, γεγονός που θα καταστήσει τη χώρα μας σε πόλο έλξης για σειρά περαιτέρω επενδύσεων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν κάθεται να περιμένει την αξιολόγηση του οίκου ή τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές του επόμενου μήνα και επισπεύσει την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου για την άντληση τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα διεθνείς αγορές. Ως πιθανότερη ημερομηνία για την έκδοση του ομολόγου φαντάζει η Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Πάντως στην παρούσα φάση τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν να αντέχουν στις πιέσεις, με τις αποδόσεις στο πενταετές να κινούνται κάτω από το 3,5% και στο δεκαετές στο 4,37%.