«Ξεφούσκωσαν» τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Από 37,8 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το Σεπτέμβριο του 2022 κινούνται σήμερα στα 30,6 δισ. ευρώ. Η μείωση των διαθεσίμων ήταν το αποτέλεσμα των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και στο μέτωπο των επιτοκίων, στις αγορές χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας (ΟΔΔΗΧ), από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 αρχικά και της ενεργειακής κρίσης φέτος, το «κόστος» για τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθε περίπου 5 ως 7 δισ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του έτους, που δίδονται σαν έκτακτα μέτρα στήριξης.

Όμως κάθε χρονιά, στο τέλος του έτους τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται. Από 38 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 σε 31,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και από 38,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 31,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.

Το 2023, όπως ανακοίνωσε Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο πήχης του δανεισμού μπαίνει σαφώς πιο χαμηλά σε σχέση με φέτος. Οι συνθήκες δανεισμού έχουν σφίξει στις αγορές, η αβεβαιότητα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη του πληθωρισμού καθιστούν το τοπίο αβέβαιο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ το επόμενο έτος σχεδιάζεται άντληση «φρέσκου» χρήματος 7 δισ. ευρώ από τις αγορές μετά από τον περιορισμό των εκδόσεων στα 8,3 δισ. ευρώ φέτος όταν το βασικό σενάριο προέβλεπε 12 δισ. ευρώ.

Το κόστος δανεισμού το 2023 προβλέπεται πως θα αυξηθεί περαιτέρω. Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από 2% δεν αποκλείεται να βρεθεί στο 3% τον ερχόμενο Μάρτιο επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι η επάνοδος του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτήσει χρόνο έως το 2025 με τα σημερινά δεδομένα εκτός και εάν υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις στο πολεμικό μέτωπο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΟΔΔΗΧ διαβεβαιώνει την επενδυτική κοινότητα πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα, μετά και τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού στην ίδια κατεύθυνση. Μένει να αποδειχθεί και από τα πεπραγμένα της δημοσιονομικής πολιτικής στο δρόμο προς τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση , τα ταμειακά διαθέσιμα των 30,6 δισ. ευρώ συνεχίζουν να λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας της ελληνικής οικονομίας από τους κραδασμούς και την εκτεταμένη αβεβαιότητα των αγορών δεδομένου ότι αρκούν για να καλύψουν τις μικτές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε ορίζοντα τριών ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμα και στο απίθανο σενάριο όπου δεν δανειζόταν ούτε ένα ευρώ από τις αγορές μέσα στην επόμενη τριετία η χώρα δεν θα απειλούνταν με χρεοκοπία.