Μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αποκαταστήσουν συνθήκες σταθερότητας, στέλνει με σημερινή έκθεσή του για την Ευρωζώνη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού, με τίτλο: «Ευρωζώνη – Χρειάζεται επείγουσα δράση για να αποκατασταθεί η σταθερότητα», δημοσιοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. στις 16/17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, με βασικό αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι αναγκαίος ένας μόνιμος μηχανισμός που θα χρηματοδοτεί τις χώρες που έχουν δυσκολία δανεισμού από τις αγορές, αλλά η βοήθεια πρέπει να συνδέεται με αυστηρούς όρους οικονομικής πολιτικής και να διακόπτεται, εφόσον η χώρα που λαμβάνει τη βοήθεια δεν τηρεί τους όρους της.

«Ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης είναι αναγκαίος», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός «πρέπει να περιλαμβάνει έναν μόνιμο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με αυστηρούς όρους. Αν οι όροι δεν εκπληρούνται, η χρηματοδότηση θα πρέπει να σταματά».

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναπόφευκτες τις μειώσεις των μισθών και των τιμών σε χώρες της Ευρωζώνης. «Μειώσεις των μισθών και των τιμών δεν μπορούν να αποκλεισθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν αναπόφευκτες», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται: «Οι διαρθρωτικές πολιτικές έχουν ένα ρόλο-κλειδί για την επαναφορά των οικονομιών σε ισορροπία. Στις χώρες με ελλείμματα, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση του κόστους. Στις πλεονασματικές χώρες, οι διαρθρωτικές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση».