«Σοβαρή αβεβαιότητα» συνεχίζει να πλανάται γύρω από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, η οποία θα είναι «υποτονική και αργή», εκτιμά ο Οργανισμός για την Οικονομική και Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση και το πλαίσιο διαχείρισης των κρίσεων και να εξυγιάνουν το τραπεζικό τους σύστημα.

Στην μελέτη του για την ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι «η ανάκαμψη έχει αρχίσει», αλλά ότι πιθανότατα θα είναι «υποτονική και αργή», τη στιγμή που «ο άμεσης προτεραιότητας περιορισμός των ελλειμμάτων μπορεί να φρενάρει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τη μελέτη, «είναι κρίσιμο το τραπεζικό σύστημα να ξαναβρεί τους ρυθμούς του για να υποστηρίξει την ανάπτυξη».

«Όλες οι χώρες πρέπει να διαθέτουν ένα πλήρες σύνολο αξιόπιστων, αποτελεσματικών και εναρμονισμένων μέσων για τη διευθέτηση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα», επιμένει ο ΟΟΣΑ, που συνιστά «την πραγματοποίηση τακτικών και περισσότερο εναρμονισμένων τεστ αντοχής».

Η διακυβέρνηση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης πρέπει «να ενισχυθεί», διότι η διατήρηση πολλών εξουσιών σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με τη διατήρηση πολλών παραγόντων στα επίπεδα της ΕΕ και της ευρωζώνης, περιέπλεξαν τον συντονισμό στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτή η αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση πρέπει να προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους στην ζώνη του ευρώ, και την επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, που θα εφαρμόζονται «σχεδόν αυτομάτως».

Ο ΟΟΣΑ συνιστά στη ζώνη του ευρώ να αποκτήσει έναν «αξιόπιστο μηχανισμό διαχείρισης των δημοσιονομικών κρίσεων».

Η έκθεση δίνει επίσης έμφαση «στις πολύ σημαντικές ανισορροπίες σε ορισμένες χώρες», οι οποίες έχουν συσσωρευθεί πριν από την ύφεση και οι οποίες επιδείνωσαν την κρίση στα ενδιαφερόμενα κράτη, «με συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης».

Η αποκατάσταση της ισορροπίας «θα χρειασθεί χρόνο και θα είναι δύσκολη», κυρίως στις χώρες που έχουν μεγάλο έλλειμμα, οι οποίες θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, να υιοθετήσουν «πολύ αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας στους τομείς των μισθών και των τιμών» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.