Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων αποτελεί το «μείζον» θέμα για το σύνολο των συμπολιτών μας. Τόσο οι γονείς που αναζητούν φοιτητική κατοικία για τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά σε περιοχές εκτός της κύριας – οικογενειακής κατοικίας, όσο και των νέων που σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και έχουν ξεκινήσει το «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας, είτε για τις οικογένειες που έχει λήξει ή/λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους επόμενους μήνες και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

Ο κ. Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates μίλησε στο Newsbeast  για την «εκτίναξη» των τιμών στην  ενοικίαση κατοικιών. «Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στο μεγάλο κόστος του ενοικίου» τόνισε ο κ. Μπάκας.

Ο κ. Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

«Σήμερα το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στην χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια ακόμη και έναν ολόκληρο “καλό” μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας. «Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των
συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.  

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι ενοικιαστές είναι τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπάκας.

Το κόστος μίσθωσης οικογενειακής κατοικίας

Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε
ιστοσελίδες στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 ευρώ/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 ευρώ/τ.μ. ,
δηλαδή, μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο από 815 ευρώ/μήνα έως και
1.140 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2.000.

  • Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης
    κατοικίας 100τμ κυμαίνεται στα 730 ευρώ/μήνα και 750 ευρώ/μήνα αντίστοιχα.
    Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης
    κυμαίνεται από 7,4€/τ.μ. έως 8,3 ευρώ/τ.μ. , στο Παγκράτι από 9,2 ευρώ/τ.μ. έως 11,6 ευρώ/τ.μ. και στο Νέο Κόσμο από 7,2 ευρώ/τ.μ. έως 8,6 ευρώ/τ.μ.
  • Στα Νότια Προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Άλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13 ευρώ /τ.μ. , ενώ στη Βούλα στα 11,5€/τ.μ. . Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100τμ, άνω του 1 ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945 ευρώ /μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095 ευρώ/μήνα και στη Καλλιθέα τα 850 ευρώ/μήνα.
  • Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3 ευρώ/τ.μ.. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9 ευρώ/τ.μ. έως 11,8 ευρώ/τ.μ. , στο Χολαργό από 10 ευρώ/τ.μ. έως 14 ευρώ/τ.μ. , στο Χαλάνδρι από 10 ευρώ/τ.μ. έως 13,6 ευρώ/τ.μ. και στη Κηφισιά από 10 ευρώ/τ.μ. έως 12 ευρώ/τ.μ.

Η διαθεσιμότητα οικογενειακών κατοικιών σύμφωνα με το ζητούμενο μίσθωμα

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αποτελούν το 19,96% του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών, στα Βόρεια Προάστια μόλις το 0,71%, στα Νότια Προάστια το 4,03%, στα Δυτικά Προάστια το 35,58%, στο Υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Βόρεια Προάστια όπου το 93,11% των διαθέσιμων προς
μίσθωση ακινήτων, το ζητούμενο μίσθωμα είναι άνω των 800€/μήνα. Στα Νότια προάστια αγγίζει το 81,44% και στο κέντρο της Αθήνας το 65,66% αφορά ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€/μήνα.

Ένας «καλός» μισθός το κόστος ενοικίασης οικογενειακής κατοικίας

Τα άνωθεν δεδομένα, αναδεικνύουν ότι στο σύνολο των περιοχών της Αθήνας, απαιτείται σχεδόν
ένας ολόκληρος «καλός» μισθός για το κόστος του ενοικίου. Μη ξεχνάμε ότι το κόστος στέγασης δεν είναι μόνο το κόστος μίσθωσης της κατοικίας, αλλά τα κοινόχρηστα και οι λοιποί λογαριασμοί ΔΕΚΟ.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Κοστολόγια που επιβαρύνουν καθοριστικά τον είδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό» επισήμανε ο κ. Μπάκας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί «διαμέρισμα 85 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη, 3ου ορόφου, σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, όπου το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο) για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022, ανήλθε στο ποσό των 200 ευρώ/μήνα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών» ανέφερε. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης, απασχολεί πλέον όχι μόνο τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες ή/και τους νέους ηλικιακά, αλλά, σχεδόν το σύνολο των πωλητών που ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη της χώρας μας. Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Σε «απόγνωση» οι ενοικιαστές τη φετινή χρονιά λόγω των νέων αυξήσεων που ζητούν οι ιδιοκτήτες στην ανανέωση

Είθισται μεγάλο μέρος μισθωτηρίων συμβολαίων που αφορούν κατοικίες να έχουν «γενέθλια» τον
Αύγουστο. Ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος, αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι
περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων αλλά και έναρξη νέων.
Το φετινό καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος των μισθωτηρίων συμβολαίων που
υπογράφηκαν προς τριετίας, το 2019, θα πρέπει να ανανεωθούν ή οι ενοικιαστές να προβούν σε
αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση. Όλοι μας κατανοούμε ότι η αλλαγή κατοικίας και κυρίως για μια οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα και μάλιστα αν υπάρχουν και παιδιά. Ήδη από αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών.

Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019.
«Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν δεχθεί την ραγδαία αύξηση ακόμη και 25%, θα πρέπει να
εντάξει την οικογένεια του στη δίνη της αναζήτησης κατοικίας και να ζήσει όσα βιώνουν τα
τελευταία 2-3 χρόνια πλήθος των συμπολιτών μας που αναζητούν κατοικία» κατέληξε ο κ. Μπάκας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο