Επιπλέον αύξηση στα ετήσια εισοδήματα τους θα δουν από το νέο έτος δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι καθώς ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2022 για τους μισθούς που εισπράττουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος.

Επίσης η απαλλαγή ισχύει για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος ή από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, τα ποσά διατροφής από σύζυγο και τέκνα, το εισπραττόμενο ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, τις «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις έως 12.000 ευρώ, τις λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις και τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβάλλονται σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών τους απωλειών.

Από την άλλη συνεχίζουν και πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης όλοι οι εργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα όπως επίσης και οι συνταξιούχοι.

Με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2023 οι «ελαφρύνσεις» στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές του Ιανουαρίου καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα.

Πώς υπολογίζεται

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

Επίσης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.

Η κατάργηση της θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν όφελος από 22 ευρώ ετησίως για εισόδημα 12.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα  676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ.