Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ΒΒ σε ΒΒ (high) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS ενώ παράλληλα, αναθεώρησε σε σταθερό από θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το γεγονός πως η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και συνεχίζει την πορεία της προς τον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Όπως αναφέρει η DBRS, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,3% το 2021 και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Η DBRS εκτιμά πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον πληθωρισμό και την ασθενέστερη εμπιστοσύνη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε μια σοβαρή οικονομική συρρίκνωση το 2020. Το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 9% λόγω της απότομης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών υπηρεσιών.

Το 2021, ο ηπιότερος αντίκτυπος των περιορισμών, η ανάπτυξη του εμβολιαστικού πλάνου και οι καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις του τουριστικού κλάδου οδήγησαν σε μια ισχυρή ανάκαμψη.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή ανάπτυξη των επενδύσεων και των εξαγωγών και την εκτόξευση της ιδιωτικής κατανάλωσης.