Να απορρίψει με επείγουσα απόφασή του τις προσφυγές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, ο οποίος θα εφαρμοστεί από τις 15 Μαρτίου αποφάσισε την Παρασκευή (11/2) το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Η απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο τόσο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου όσο και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 όλων όσοι εργάζονται στον ευρύτερο υγειονομικό τομέα, σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης, προκάλεσε κύμα προσφυγών – κυρίως από ανεμβολίαστους εργαζόμενους – στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι ενάγοντες ζητούσαν την αναστολή εφαρμογής του μέτρου μέχρις ότου κριθεί η συνταγματικότητά του. Το Δικαστήριο απεφάνθη σήμερα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί, από νομική άποψη, να εφαρμοστεί κανονικά, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η εξέταση της συνταγματικότητας του μέτρου.

Οι δικαστές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στάθμισαν σε αυτή τη φάση τις συνέπειες ενδεχόμενης αναστολής της εφαρμογής του νόμου σε σχέση με τις συνέπειες από την εφαρμογή του, ακόμη και αν αργότερα κριθεί αντισυνταγματικός. «Η πολύ χαμηλή πιθανότητα σοβαρών συνεπειών από τον εμβολιασμό αντισταθμίζεται από τη σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα συνεπειών σε βάρος ιδιαίτερα ευάλωτων ανθρώπων», αναφέρει το Δικαστήριο και προσθέτει ότι σε αυτή τη φάση «δεν υπάρχουν εκτεταμένες συνταγματικές ανησυχίες».