Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί μέσα στις επόμενες μέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στη φορολόγηση των ΙΧ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας για τα μικρά και αντιρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, αλλά και επιβράβευση για όσους έχουν μετατρέψει τους κινητήρες των ΙΧ τους σε πιο φιλικά για το περιβάλλον καύσιμα.

Αυτό που για το υπουργείο Οικονομικών είναι σίγουρο, είναι ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αλλαγών  θα είναι θετικό. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη δεν αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των καυσίμων. Είναι όμως ανοικτό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τις έξι προτάσεις, δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για τη φορολόγηση των αυτοκίνητων ανοίγει όμως το θέμα, με στόχο η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς να μη διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες και να κατατεθεί το συντομότερο για να μην παγώσει η αγορά αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η φορολόγηση να είναι ανάλογη με την άξια όχι με τον κυβισμό, ενώ αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση σε παλιά αυτοκίνητα 20ετιας, και μπόνους με μετατροπές κινητήρων σε πιο καθαρής τεχνολογίας.

Το υπουργείο εξετάζει και τη ριζική αλλαγή των τελών κυκλοφορίας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.