Σε συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία, που θα οδηγεί σε φορολόγηση των εν λόγω χρημάτων με συντελεστή 15%, καλεί όσους έχουν αποταμιεύσεις σε ελβετικές τράπεζες η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν.

Η πρόταση που θα θέσει στη διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών είναι ο φορολογικός συντελεστής για τη νομιμοποίηση των καταθέσεων αυτών να είναι 15%. Όσοι το αποδεχθούν θα μπορούν μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, να πληρώσουν το φόρο και να λάβουν κωδικό τακτοποίησης. Οι καταθέτες αυτοί θα απαλλάσσονται από διώξεις για φοροδιαφυγή, όχι όμως για άλλα ποινικά αδικήματα όπως πχ το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το ίδιο ακριβώς σύστημα νομιμοποίησης και με τον ίδιο συντελεστή θα ισχύσει για όλους όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι τράπεζες της Ελβετίας θα αποστείλουν επιστολή σε όλους τους Έλληνες πελάτες τους και θα τους καλούν να προσκομίσουν εντός ολίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα προειδοποιούνται ότι θα κλείσει ο τραπεζικός λογαριασμός τους.

Σημειώνεται ότι από το 2017 η Ελβετία, με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι υποχρεωμένη να αποκαλύπτει στοιχεία όλων των ευρωπαίων πολιτών στις τράπεζές της. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών το κοινό συμφέρον Ελλάδος και Ελβετίας από τη συμφωνία αυτή είναι μην αποδημήσουν ως το 2017 οι καταθέσεις αυτές προς φορολογικούς παραδείσους. «Για να μην συμβεί αυτό συμφωνήσαμε στη σύνταξη της συμφωνίας εθελοντικής αποκάλυψης που είναι συμφέρουσα και για τις δύο χώρες» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Αντίστοιχη διαδικασία θα υπάρξει και για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός συντελεστής να ανέλθει στο 30%

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης το ύψος των δύο φορολογικών συντελεστών είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά τη διαβούλευση η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διήμερο

Τι αλλάζει στα Ι.Χ.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος είναι το νέο καθεστώς να είναι αποτελεσματικότερο και δικαιότερο. «Θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο αυτοί των οποίων το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη αξία και λιγότερο αυτοί με αυτοκίνητο μικρότερης αξίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επιδίωξη της κυβέρνησης είπε ο υπουργός είναι η επιβράβευση όσων έχουν προχωρήσει σε μετατροπές με στόχο την εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στο ΙΧ αυτοκινητό τους. Παράλληλα δεν απέκλεισε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ούτε κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ( πχ για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας).

Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά η διαβούλευση για τις αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των εμπόρων των αυτοκινήτων.

«Δύσκολη διαπραγμάτευση για τους συντελεστές ΦΠΑ»

Η κυβέρνηση παραμένει στην πρόταση των τριών συντελεστών ΦΠΑ που έχει υποβάλλει και η οποία προβλέπει την υπαγωγή όλων των τροφίμων τον χαμηλό συντελεστή. Οι τρεις συντελεστές που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι 7% 14% και 22%. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, εξετάζεται να υπάρξει χαμηλότερος συντελεστής εφόσον γίνεται χρήση πλαστικού χρήματος στην εστίαση και στον τουρισμό προκειμένου να μην πληγούν οι δύο αυτοί τομείς από τις αλλαγές. Η καθιέρωση χαμηλότερου συντελεστή με τη χρήση πλαστικού χρήματος βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και για τις πληρωμές σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ιδιαίτερα μαθήματα ως κίνητρο για να αντιμετωπισθεί η υψηλή φοροδιαφυγή που παρατηρείται στους τομείς τους.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους επιμένουν σε δύο συντελεστές οι οποίοι μάλιστα είναι αρκετά υψηλότεροι από αυτούς που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.