Το νέο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της Αλεξανδρούπολης έρχεται να ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας «διαφοροποιώντας τις ενεργειακές οδούς και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού προς όφελος των τελικών καταναλωτών» τονίζει η ιδρύτρια Μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade Α.Ε. Ελμίνα Κοπελούζου μετά τη σημερινή λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) για την κατασκευή του πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην ακριτική και κομβικής σημασίας περιοχή του Έβρου.

Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, θωρακίζει πλέον ενεργειακά τη χώρα μας και την οδηγεί στην απεξάρτηση από την Τουρκία. Το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας μετατρέπεται επί της ουσίας σε κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας αφού σύμφωνα με το σχεδιασμό, εκεί θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο το οποίο θα υγροποιείται και ακολούθως θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου που θα το διοχετεύει από το 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και ολόκληρη τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Όπως δηλώνει η κα Ελμίνα Κοπελούζου, «η Τελική Επενδυτική Απόφαση ανοίγει ένα νέο, σημαντικό κεφάλαιο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Gastrade έχει αναλάβει ένα κρίσιμο έργο που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έρχεται για να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, διαφοροποιώντας τις ενεργειακές οδούς και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού προς όφελος των τελικών καταναλωτών».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος επισημαίνει ότι «ένα στρατηγικό για την περιοχή έργο φθάνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησής του. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτό το επίτευγμα και σίγουροι πως το ανθρώπινο δυναμικό της Gastrade με την τεχνογνωσία και την υποστήριξη των μετόχων της, θα κάνουν πραγματικότητα το όραμα για μια νέα, πρωτοποριακή ενεργειακή πύλη στη χώρα μας».

Κατά τον εκπρόσωπο της Gaslog Cyprus Investments Ltd κ. Paolo Enoizi, «η GasLog επένδυσε και στάθηκε στο πλευρό του έργου από τα πρώτα του βήματα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φτάσαμε στην σημερινή ημέρα. Αυτό το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς καθώς η GasLog όχι μόνο μετέχει στην μετοχική σύνθεση της Gastrade αλλά επίσης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η GasLog θα αναλάβει και την μετατροπή ενός εκ των πλοίων του στόλου μας σε FSRU το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην Gastrade στο τέλος του 2023. Επιπλέον, η GasLog θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του FSRU, εξασφαλίζοντας μέσω της τεχνογνωσίας της την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους χρήστες του Σταθμού. Αυτός ο πολυσχιδής ρόλος της εταιρείας μας σε αυτό το έργο, μας δίνει ιδιαίτερο κίνητρο για την επιτυχία του και ανυπομονούμε να εξασφαλίσουμε μια νέα, σύγχρονη και άρτια λειτουργούσα πύλη εισόδου LNG για την Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη».

Σε κοινή τους δήλωση, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, υπογραμμίζουν πως «η σημερινή ενεργειακή κρίση αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της επένδυσης για την υλοποίηση του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, ενώ ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD κ. Vladimir Malinov σημειώνει ότι «η συμμετοχή του βουλγαρικού κράτους μέσω της Bulgartransgaz EAD, ως μετόχου στο έργο, θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», εξασφαλίζοντας παράλληλα ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά φυσικού αερίου.

Τέλος, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, εκτιμά πως «με την υλοποίηση αυτού του στρατηγικά σημαντικού έργου και τη διασύνδεσή του μέσω του ΕΣΜΦΑ, που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, με τις υπάρχουσες και νέες εξαγωγικές διαδρομές προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα αναδειχθεί περαιτέρω ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, ενισχύοντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αυξάνοντας τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής».