Ολική στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες κάνει η Αυστραλία το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς στόχος της είναι να απαλλαχθεί εντελώς από τον επιβλαβή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία λιγνίτη, και να επενδύσει σε καθαρές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, μέσω των ανεμογεννητριών.

Η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών αναμένεται να αυξηθεί το τρέχον έτος κατά 24% σε σχέση με το 2021, ενώ και το 2021 υπήρξε αύξηση της χρήσης της κατά 21% σε σχέση με το 2020. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται όμως, ο άνθρακας εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του μείγματος της παραγωγής ρεύματος. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και γι’ αυτό καταβάλλονται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να προωθηθεί η «πράσινη» ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο εργοστάσιο άνθρακα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτείται στο εξής πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το πλάνο θέλει την Αυστραλία να απαλλάσσεται από τις εκπομπές άνθρακα έως το έτος 2040.

Την ίδια ώρα το λιμάνι του Newcastle, το μεγαλύτερο λιμάνι παραγωγής άνθρακα στον κόσμο που εκτελεί ετησίως συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώνει πλέον συνεχώς την συγκεκριμένη παραγωγή, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίος τρεις μήνες του 2021, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του Port of Newcastle κ. Craig Carmody, παραδέχεται πως ο τίτλος του λιμανιού του ως του μεγαλύτερου λιμανιού άνθρακα στον κόσμο «δεν είναι τόσο υπέροχος όσο παλιά» και ότι οι αλλαγές στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα «ήταν απαραίτητες προκειμένου να διατηρηθεί κάποιος έλεγχος στο μέλλον της επιχείρησης».